Kraljevske Kocije

Goraždane je danas iznenadio neobičan događaj – skulptor Jakub Hubjer i njegova supruga Mersada najavljujući skorih 40 godina braka provozali su se kočijom kakva na ovim prostorima nije godinama viđena.

Obučeni u bijelo, u kočiji za koju pričaju da je svojevremno pripadala Džemalu Bijediću i koja je okićena da podsjeća na kraljevsku, provezli su se kroz grad i donekle usporili saobraćaj. Za ovu priliku, njihov prijatelj Edhem Barut posudio im je konja.

Iako živi na dvije adrese, u Danskoj i BIH, dok njegove skulpture krase gradove širom Evrope, Jakub Hubjer ljeto provede u svojoj radionici na imanju u Hubjerima i danas stvara prava umjetnička dijela.Izlagao je u Italiji, Grčkoj, Austriji, Njemačkoj, a samo u Kopenhagenu u Danskoj je priredio 12 izložbi. Njegova skulptura dimenzija 4 sa 7,7 metara, teška više od dvije tone, već skoro tri decenije krasi park ispred zgrade “Volksvagena” u njemačkom Kaselu.

Najskuplji rad prodao je prije rata i koštao je 110.000 maraka, a najdraži mu je reljef kojeg je samoinicijativno radio za predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Takođe na svom imanju u Hubjerima postavio je brojne skulpture, te stvara svojevrsnu galeriju na otvorenom.

(Klix)