SARAJEVO – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je utvrdila rezultate opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Prema utvrđenim rezultatima, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda iz RS je kandidat SNSD-a Milorad Dodik sa osvojenih 368.210 ili 53,88 odsto glasova. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik Džaferović sa osvojenih 212.581 ili 36,61 odsto glasova.

Novi član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda je kandidat demokratske fronte Željko Komšić sa osvojenih 225.500 ili 52,64 odsto glasova.

Nova predsjednica RS je kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović iz srpskog naroda sa osvojenih 319.187 ili 46,97 odsto glasova.

Novi-stari potpredsjednik RS iz bošnjačkog naroda je kandidat Koalicije Zajedno Ramiz Salkić sa osvojenih 21.116 ili 3,11 odsto glasova, a novi-stari potpredsjednik iz hrvatskog naroda je kandidat koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS Josip Jerković sa osvojenih 5.811 ili 0,87 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) počela je sa dodjeljivanjem mandata nakon održanih izbora 7. oktobra 2018. godine.

Detaljan tabelarni prikaz za sve nivoe vlasti po svim izbornim jedinicama pogledajte na OVOM linku klikom na željenu kategoriju.

Branko Petrić, predsjendik CIK-a naglasio je da u raspodjeli nisu primijenjene odredbe za minimalnu zastupljenost po entitetima, te da će to biti urađeno nakon upoređivanja rezultata izbora, odnosno nakon ponovnog brojanja glasova.

Inače, rok za preduzimanje pravnih normi, odnosno za podnošenje zahtjeva za novo brojanje glasova počinje sutra, 23. oktobra, i trajaće tri dana.

Političke stranke, koalicije, nezavisni kandidati, posmatrači na izborima, opštinske ili gradske komisije i više od 50 birača po mjestu mogu zatražiti novo brojanje glasova u naredna tri dana.

U zahtjevu je potrebno obrazložiti i objasniti kako to brojanje može uticati na rezultate izbora, a takođe CIK ima mogućnost da po službenoj dužnosti naredi ponovno brojanje na određenim biračkim mjestima.

Petrić je naglasio da je izabrano svih 518 pozicija za koje su se kandidati borli 7. oktobra.
SDA najviše mandata u FBiH, a SNSD u RS

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je utvrdila rezultate opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra prema kojima će u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH biti zastupljeno 11 stranaka.

Najviše mandata pripalo je SDA-u 27, dok je SDP-u BiH i koaliciji HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić pripalo po 16 mandata.

Koaliciji DF-GS pripalo je 10 mandata, SBB-u osam, a Našoj stranci šest mandata.

Po četiri mandata imaju Nezavisni blok i PDA, a po dva a-SDA, koalicija Hrvatsko Zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH-HNL i stranka Narod i pravda, te jedan mandat je pripao Laburističkoj stranci.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH broji ukupno 98 poslanika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati 50 glasova podrške poslanika.

U budućem sazivu Narodne skupštine RS egzistiraće ukupno osam stranaka.

Najviše mandata ima SNSD 28, a slijedi SDS-SRS-SRS RS sa 16 mandata, te DNS sa 12 mandata.

PDP će imati devet, Socijalistička partija sedam, Koalicija Zejdno za BiH i koalicija NDP-NS-SNS-Sloboda po četiri mandata, dok će Ujedinjena Srpska imati tri poslanika.

Narodna skupština RS broji ukupno 83 polsnika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati podršku 42 poslanika.
U Parlamentu BiH 14 stranaka

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je utvrdila rezultate opštih izbora održanih 7. oktobra prema kojima će u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti parlamentarno 14 stranaka.

Najviše poslanika, i to devet (osam iz FBiH i jedan iz RS), imaće SDA, šest SNSD, a po pet koalicija HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP dr Ante Starčević BiH,HDU BiH i SDP BiH.

Koalicija DF-GS i SDS će imati po tri zastupnika, a SBB, Naša stranka i PDP po dva, dok će po jednog poslanika imati čak pet stranaka, i to Nezavisni blok, PDA, a-SDA, DNS i Socijalistička partija.

Inače, Predstavnički dom PS BiH broji 42 poslanikaa, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz entiteta RS.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 poslanika.