Booking.com

Turistički voz “Ćiro” krenuće ponovo prugom uskog kolosijeka od Mokre Gore do Višegrada u ovoj godini, a već od naredne to će biti nova atrakcija, zaključeno je na današnjem sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića i načelnika opštine Mladena Đurevića.Ćorić je ovinarima da će prvi putnici vozovima od Mokre Gore do Višegrada krenuti već u ovoj godini, što će, prema njegovoj ocjeni, stvoriti odlične preduslove da to bude jedna od novih atrakcija u 2023.

– Preko Olimpijskog centra preuzećemo upravljanje Andrićgradom i to ćemo objediniti u jednu cjelinu, kako bismo ponudili ozbiljnu turističku atrakciju svima – istakao je Ćorić.

On je napomenuo da je bitna komunikacija jer povezuje Srbiju i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

– Pripremamo projektno-tehničku dokumentaciju i nadam se da ćemo u sljedećoj godini početi rehabilitaciju puta od Ustiprače do Višegrada. Radimo na sanaciji puteva u tunelima. Izgradnja brzog puta nije u našoj direktnoj nadležnosti, s obzirom na to da imamo protokol o saradnji sa Turskom i to je skup projekat koji se gradi jednom u nekoliko stotina godina – naglasio je Ćorić.

Ćorić je istakao da sa kineskom kompanijom dogovaraju izradu kompletne studije izvodljivosti i dio projektno-tehničke dokumentacije u smislu idejnog projekta dionice od Ustiprače do Trebinja.

Resorni ministar napomenuo je da su to važni infrastrukturni projketi i da je bitno da su definisani, te da će se raditi u Republici Srpskoj, u skladu sa mogućnostima.

Đurević je da je na sastanku bilo riječi o pokretanju uskotračne pruge koja bi povezala Mokru Goru i Višegrad.

– Održali smo veliki broj sastanaka na kojima je tema bio popularni “Ćiro”. Vjerujem da ćemo na sastanku u Mokroj Gori konkretne zaključke i da ćemo se od sljedeće sezone nadati ovom značanom projektu, ne samo za Višegrad, nego i Republiku Srpsku – istakao je Đurević.

On je napomenuo da je bilo riječi i o rehabilitaciji putnog pravca Ustiprača-Višegrad, te da se projektna dokumentacija privodi kraju, navodeći da očekuje da će u narednoj godini biti izabran izvođač kako bi krenuli sa radovima.

– Razgovarali smo i o neosvijetljenim tunelima. Resorno ministarstvo je u saradnji sa “Putevima Republike Srpske” pokrenulo i uradilo neke projekte, ali su ostali tuneli koji nisu osvijetljeni, a smatramo da je to veoma važno, posebno jer imamo povećan broj putnika – naglasio je Đurević.

Vezane objave