Na području CJB Istočno policijski službenici su na svim staničnim područjima na adekvatan način obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti (15.11. do 15.12.2016. godine).
U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti, policijski službenici Stanice javne bezbjednosti Foča danas su na Trgu kralja Petra vršili podjelu promotivnog materijala (letka) pod nazivom „Zavisnik“, te građanima ukazivali na neophodnost poznavanja i uočavanja simptoma koji se kod mladih javljaju prilikom konzumiranja neke od opojnih droga. Letak je edukativnog karaktera i sadrži osnovne upute o najčešće korištenim drogama, o simptomima koji ukazuju na konzumiranje droga, njihovoj štetnosti, kao i savjete roditeljima kako da reaguju kada se susretnu sa pojavom konzumiranja droga kod mladih.
Osim preventivnih aktivnosti koje CJB Istočno preduzima u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti, policijski službenici tokom cijele školske godine organizuju edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama na teme iz oblasti zloupotrebe droga, kako bi kod mladih podigli svijest o opasnosti i štetnosti njihove upotrebe.

U periodu januar – novembar 2016. godine, CJB Istočno registrovao je 12 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama, te podnio 11 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 18 lica.
Zbog počinjenih prekršaja iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga podneseno je 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U navedenom periodu pronađeno je i oduzeto 78,3 grama heroina, 1,813 grama marihuane, 23,06 grama spida, te 13 stabljika i 70 sjemenki indijske konoplje.

Vezane objave