Ministar inostranih poslova Igor Crnadak izjavio je da je inicijativa SDA o promeni imena Republike Srpske štetna po ukupne odnose u BiH, da je svi u RS doživljavaju kao neprijateljski akt, te da značajno otežava formiranje vlasti na nivou BiH.

Tokom predavanja u Atlantskom savezu Crne Gore, Crnadak je juče naglasio da je najvažniji spoljnopolitički prioritet proces evropskih integracija i da je oko toga postignut potpuni konsenzus, prenosi Srpskainfo.U skladu s tim i potrebom da se životna pitanja svih ljudi rešavaju što brže, Crnadak je naveo da je potrebno što pre odgovoriti na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te stvoriti neophodne uslove kako bi u 2019. dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

On je istakao da evropski put ne sme biti talac procesa formiranja vlasti na nivou i da će to biti poruka koju će preneti i ministrima inostranih poslova Evropske unije, sa kojima će se sastati 1. februara u Bukureštu.

Crnadak je naveo da je Predsedništvo BiH donelo odluku da BiH uđe u MAP, kao i Strategiju spoljne politike prema kojoj se do 2023. saradnja BiH sa NATO-om definiše kao važno partnerstvo bez otvaranja pitanja punopravnog članstva.

“Zbog odluke vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske da se predomisle o podršci MAP-u, stvorena je atmosfera u kojoj je nemoguće očekivati da sadašnji saziv Saveta ministara BiH odlučuje o aktivaciji MAP-a. Odluku o Prvom godišnjem nacionalnom programu ili će usvojiti ili će definitivno odbiti politička struktura koja formira nov Savet ministara BiH”, zaključio je ministar Crnadak.

Vezane objave