Širom Crne Gore i večeras se održavaju protesti zbog najave ukidanja povjerenja Vladi Zdravka Krivokapića i izbora manjinske vlade, a sa namjerom da se sačuva izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine.

Nikšićani su se okupili ispred zgrade opštine i krenuli u šetnju ka centru grada. Među okupljenima su bili potpredsjednik opštine Mitar Goranović, predstavnici Demokrata, i pokreta “Ne damo Nikšić”.

Goranović je saopštio da ovaj put brani slobodu koja je ostvarena 30. avgusta 2020. godine i slobodu koju je Crnoj Gori donio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije.

On je optužio potpredsjednika crnogorske Vlade Dritana Abazovića da je “izdajnik Crne Gore”.

– Prvi put je u 30 godina parlament donosio zakone u korist građana i poboljšanja standarda, a ne zakone u korist kriminalaca. Abazović hoće da ovo pogazi i da vrati stanje kako je bilo i DPS da vrati na vlast, to mu neće proći – poručio je Goranović.

Odbornik Ujedinjene Crne Gore Anica Đurović napomenula je da je poznato da su manjine bile pozvane u vladu, ali da nisu htjele.

– Sada hoće u Vladu jer imaju podršku DPS-a. Našu podršku nemaju, nemaju podršku naroda. Ujedinjena Crna Gora je narod, ovdje se brani narodna volja, a ne volja pojedinaca. Ovom izdajom se krši Ustav države – rekla je Đurovićeva.Milutin Buturović iz pokreta “Ne damo Nikšić” saopštio je da su se okupili da poruče da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje.

– Postoje dvije opcije za rješenje ove situacije, da se URA vrati pregovorima u okviru većine i da rekonstruiše Vladu i da ostanu tako do 2024. godine. Drugi izlaz je da koalicija “Crno na bijelo” vrati mandat građanima. Oni su građanima obećali da neće sa DPS-om – naveo je on.

I građani Berana već šestu noć protestuju, pitaju se gdje su poslanici da ih podrže i oni koji su primili po 1.000 evra plate.

– Onog trenutka kad bude skupština, izlazimo svi, tražimo da se vrati mandat nama, ne treba nam ni Zdravko, ni Janko, ni Marko – poručeno je sa skupa.

Sa skupa je zamoljeno članstvo SNP-a da odustane od manjinske vlade.

– Molim građane da nam se pridruže. SNP ne predstavlja Srbe ako će da podrže manjinsku vladu sa DPS-om. Radikalizovaćemo proteste, ovo je sramno koliko nas je sad okupljeno – naglasili su oni.

Jedna od članica vladajuće većine u Skupštini Crne Gore – Demokrate poručila je da će biti uz građane u misiji odbrane izborne volje i sprečavanja velike prevare u pokušaju.

Iz Demokratske Crne Gore su ponovili da njihovi poslanici i funkcioneri podržavaju proteste slobodnih građana koji se, prema njihovim riječima, suprotstavljaju krađi izborne volje.– Demokrate će ličnim prisustvom, kao i prethodnih dana, podržati proteste i stati uz građane koji ne pristaju da se u djelo sprovede dogovorena izdaja i prevara kojom se na vlast namjerava vratiti ona politika koja je u prethodnih 30 godina stvorila sistem straha, nepravde, mafije i terora – istakle su Demokrate u saopštenju.

Sinoć su takođe održani protesti širom Crne Gore, a posebno burno bilo je u Podgorici gdje su građani prozivali potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji im se i nakratko obratio.

On je poručio da neće izdati izbornu volju građana od 30. avgusta 2020. godine i da bez URA nema većine.

Jedan od demonstranata uvrijedio je Abazovića na nacionalnoj osnovi, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.