Epidem

Skok broja zaraženih koronavirusom u na početku ljeta iznenadio je i građane, ali i ljekare, koji navode da je ova zaraza pokazala da je izdržljivija nego što se prognoziralo.

Kako objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, koronavirus je svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse. Ipak, kako uvjerava, ukoliko se budemo pridržavali mjera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

Dr Gligić navodi da će lijepo vrijeme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u pod kontrolom.

– Novi koronavirus je definitivno da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu kronavirusa jer ni prvi nije završen, to jest nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo oboljelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mjera, on će se završiti vrlo brzo – ističe dr Gligić.

Ona ističe da bi građani morali da imaju na umu da su pored koronavirusa trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, usljed netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

– Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima. Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvijek prije ili kasnije ugasi – kaže dr Gligić.

Vezane objave