Da li će dječak Slobodan Stojanović dobiti spomenik u Zvorniku?

262
Booking.com

24 godine su prošle od monstruoznog ubistva jedanestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u Donjoj Kamenici, kod Zvornika, koga su mučki ubili muslimani juna 1992. godine. Decenija je prošla i od prvih inicijativa da se dječaku podigne spomenik u Zvorniku.Institut za srpskih stradanja u 20. vijeku uputio je dopis Boračkoj organizaciji Srpske i Zvornika i Skupštini grada da se inicijativa koja je još iz 2008. godine, realizuje što prije i da se dječaku podigne spomenik u Zvorniku.

Tragična sudbina dječaka Slobodana Stojanovića koji je u proteklom ratu zvjerski mučen i ubijen obišla je svijet. Inicijativa da se u čast podigne spomenik u Zvorniku i na taj njegov lik i žrtva otme od zaborava, naišla je na podršku Zvorničana.

Mnogi se slažu u ocjeni da je spomenik trebalo davno da bude postavljen. Brojne inicijative nisu dale rezultat, a glavni razlog su neriješena imovinsko-pravna pitanja.

– Osjećamo jednu dozu krivice, naše krivice kao organizacije što to već ranije nije urađeno, iako su postojale inicijative i projekti, kaže Milivoja Marković, iz Organizacija poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik.

Spomenik dječaku čije je idejno rješenje uradio srpski vajar Miodrag Živković biće podignut u najkraćem mogućem roku. Gradska uprava u saradnji s resornim organizacijama, po ubrzanom postupku, riješiće pitanje građevinske i urbanističke dozvole.

– I sa svojim, odnosno Odjeljenjem urbanizma definisati lokaciju gdje će taj spomenik biti postavljen. I nadam se da će taj spomenik svima nam služiti kao opomena, ističe Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Vezane objave