Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, danas je u Beogradu da Srbija poštuje sve žrtve, ali da ne bi bilo istorijski pravedno da, poslije svega što se dešavalo u Evropi u 20. vijeku, Srbi jedini budu obilježeni kao genocidan narod.

Tokom predavanja za studente i profesore Diplomatske akademije iz Beča, na pitanje o genocidu, Dačić je da su u istoriji učinjeni mnogo veći zločini, pa nisu proglašeni genocidom.

– Između ostalog, ubistva više stotina hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu u ustaškim logorima – je on.

Dačić je dodao i da je politizacija termina “genocide” pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom.

Takođe, konstatovao je da, kada neki narod čini genocid, njegovih pripadnika na tim teritorijima ima više, a ne manje kao što Srba ima manje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Dačić je kao najznačajnije spoljnopolitičke prioritete Srbije naveo očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje s Kosovom, kao njenim sastavnim dijelom, uz sticanje punopravnog članstva u EU.

On je kao ostale prioritete spoljne politike naveo i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusjedske odnose, razvoj bilateralne saradnje sa vodećim akterima globalne političke scene i ostalim državama u svijetu i vojnu neutralnost.

Dačić je govorio i o pitanju Kosova, navodeći da Srbija želi kompromis s Prištinom, ali kompromis koji će uvažiti i srpske i albanske interese, na koji Priština nije spremna.

– Mi s Albancima hoćemo dogovor, a ne njihove jednostrane akte – je on.

Osvrnuvši se na pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju, je da to ne zavisi samo od Srbije već i od Unije koja je opterećena problemima, prije svega Bregzitom.

– Javno mnenje u zemljama EU nije previše raspoloženo za proširenje, što se odražava i na mišljenje pojedinih država članica, tako da će to zavisiti od spremnosti EU da vodi daljnji put ka proširenju – dodao je Dačić.

(Avaz)

Vezane objave