Booking.com

Zvaničnim protokolom obilježavanja Dana Republike predviđene su cjelodnevne aktivnosti na više lokacija u Banjaluci, ali i ne i vjerski obred koji je je proteklih održavan u Hramu Hrista spasitelja.

Proslava 25 postojanja Republike Srpske definitivno će biti grandiozna. Sudeći po utvrđenom protokolu, aktivnosti će početi već u jutarnjim časovima i trajaće cijeli dan. Centralne lokacije biće Trg Krajine u Banjaluci i dvorana “Borik”, ali ovaj put nije predviđen vjerski obred i lomljenje slavskog kolača, prenosi Mondo.ba

Podsjetimo, Narodna kupština RS usvojila je 25. oktobra po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik. Usvajanje ovog zakona izazvalo je burne reakcije dijela javnosti i opozicije u Srpskoj. Ističu da su ovakvim zakonom pogaženi rezultati referenduma i volja građana koji su se izjasnili da se 9. januar i dalje proslavlja na isti kao i ranije. U međuvremenu je sprovođenje rezultata referenduma zapelo u Vijeću naroda Republike Srpske što je izazvalo dodatnu konfuziju.Rezultat je, međutim, vidljiv u protokolu koji je stigao na adrese pozvanih na proslavu. Prema rasporedu, u 9:30 na Trgu Krajine u Banjaluci biće održan prigodan obrazovno-zabavni program za djecu, nakon čega će, oko 11 časova, biti održan koncert dječijeg hora “Vrapčići”.

Od 13 časova na Trgu Krajine biće organizovana parada pod imenom “25 Republike Srpske” nakon koje slijedi kulturno-umjetnički program.

Svečana akademija povodom 25 postojanja Republike Srpske biće održana u 17 časova u dvorani “Borik”, da bi se nakon toga program ponovo vratio na Trg Krajine gdje će u 19 časova početi koncert domaćih muzičara i pjevača iz Srpske. Kao svojevrsno finale večeri je koncert beogradske grupe “Legende” koji je zakazan za 22 sata.

Vezane objave