Danas počinje Velikogospojinski post. Trajaće dve nedelje, jedan je od najstrožih i obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.

Velikogospojinski post prvi put pominje se u 9. veku. Konačno je ustanovljen na Carigradskom saboru, 1166. u cara Manojla Komnina. Uvek počinje na Dan sedmorice braće Makaveja i njihove majke, koji su pogubljeni mučeničkom smrću.

Najmlađi od svih višednevnih postova, uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je pre smrti provela u stalnom postu i molitvi.

Ovaj post je najkraći, ali strog, poput Vaskršnjeg. Podseća da su, uz svedenu trpezu i smirene strasti, milostinja i opraštanje prvi na putu kojim telo i duša postanu smirena celina, što vodi saznanju i spasenju u božjoj milosti. Podseća i da hrišćanski živeti svakog dana, a ne samo u posta.

Tokom sledeće dve sedmice, jede se hrana pripremljena na vodi, osim u dane vikenda, kada su dozvoljeni ulje i vino, i na Preobraženje, kada se može jesti i riba.

Na Preobraženje, pri put ove sezone, jede se grožđe, koje se baš na taj praznik deli narodu u crkvama. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.

Po običajnom kalendaru, praznik, posebno posvećen ženama i majkama, vezuje se za bosiljak, božju biljku.

Vezane objave