U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošle sedmice da učenik igra igricu poznatu kao „Plavi kit“, potvrdio je direktor ove škole.Zbog zaštite deteta i škole govorio je pod uslovom anonimnosti, piše Patria. Celi slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo. Rukovodstvo te škole je kao meru predostrožnosti nekoliko pre otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na decu.

Igrica je već raširena u svetu i regionu, a može dovesti čak i do samoubistva deteta.- Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primetila iscrtanu ribu te celi slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obavešteni i roditelji. Dete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja – rekao je direktor ove škole.

Učenik je, kako je potvrđeno za Patriju, sebi naneo lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven pre ozbiljnijeg incidenta.

Još uvek nema reakcije ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića koji je obavešten o ovom incidentu. Zatraženo je da Ministarstvo izda upozorenje školama u vezi ove opasne pojave.

– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne sme se znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – reči su kojim se maloletnici uvode u svet “samoubilačke” onlajn igre “Plavi kit”.

Opasna igrica funkcioniše tako da deca na e-mail ili na svoj profil na nekoj od društvenih mreža dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako ispočetka deluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji

Igrica tera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabaleženi slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija preteće poruke.

Jedan slučaj zabeležen je i u gde je jedanaestogodišnji počeo igrati igricu, ali su njegovi drugovi obavestili roditelje koji su sve prijavili policiji.

Vezane objave