Booking.com

Samo deset bahatih vozača na području Republike Srpske uspjeli su da sakupe nevjerovatnih 230.000 maraka neplaćenih saobraćajnih kazni.

Prema podacima IDDEEA do sredine avgusta ove godine rekorder u RS po broju saobraćajnih kazni bio je “Šumaher” iz Han Pijeska koji je uspio da sakupi više od 30.000 maraka neplaćenih kazni.

Rame uz rame sa njim ide i nesavjesni vozač iz Modriče koji je do sada ima oko 27.000 KM neplaćenih kazni.

“Poslije njih slijede vozači iz Novog Grada i Šipova koji imaju po 26, odnosno 24.000 maraka kazni. Zatim idu vozači iz Trebinja, Modriče i Sokoca koji imaju kazne između 19 i 22 hiljade maraka”, rekla je portparol IDDEEA, Amila Opardija.

Najviše bahatih vozača dolazi iz Modriče, a njih pet iz tog grada skupilo je kazne između 16 i 27 hiljada maraka, piše EuroBlic.

Opardija je pojasnila da im je većina kazni napisana zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita ili zbog vožnje neregistrovanih automobila.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS je za „EuroBlic“ da prema predloženim izmjenama zakona o prekršajima predviđeno da nakon tri godine ako se ne plati kazna za saobraćajni prekršaj ona se pretvara u kaznu zatvora.

“Ovo nije loše rješenje, međutim dug je period od tri godine. Ovo bi djelimično riješilo ovaj problem. Ono što je rješenje koje je primjenjeno u Sloveniji i drugim evropskim državama, jeste da se za najteže prekršaje ili za stalno ponavljanje prekršaja trajno oduzme automobil”, ističe Radović.

Prema njegovim riječima u Sloveniji je ovakav zakon na snazi od 2008. godine i po njemu ako se neko zatekne da upravlja vozilom bez vozačke dozvole, policija vozilo deponuje do izricanja presude. Za samo jednu godinu oduzeli su oko 2.500 automobila.

“Mi smo predložili takvu mjeru da uđe u naš zakon o bezbjednosti saobraćaja. Prema našim zakonima o prekršajima dozvoljava se mogućnost oduzimanja vozila kao opasne stvari, a u Zeničko-Dobojskom kantonu do sada su oduzeli oko 150 automobila.

Nadležna ministarstva u predložili su da onaj ko vozi sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez vozačke dozvole da mu se oduzme automobil i to sigurno riješava mnoge probleme”, je Radović.

On je istakao da je to jedna brza i efikasna mjera koja sasvim sigurno daje rezultate i uklanja bahate vozače sa puteva.

Na području FBiH dešavalo se da policija oduzme vozilo nesavjesnim vozačima i to najčešće u Sarajevu, međutim u Republici Srpskoj još nije zabilježen ovakav slučaj.

Ukupan dug 56 miliona KM

Portparol IDDEEA, Amila Opardija, rekla je da je ukupan dug za saobraćajne prekršaje izrečene na putevima u BiH do sredine avgusta bio veći od 56,4 miliona maraka.

“Najčešće kazne su zbog upravljanja autom bez vozačke dozvole, vožnje neregistrovanih automobila, a zatim zbog prekoračenja brzine i alkohola”, istakla je Opardija.

EuroBlic

Vezane objave