Oktobar će biti topliji u odnosu na prosek za naše podneblje, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić i dodao da je još rano davati sigurne informacije o dugoročnoj vremenskoj prognozi, ali da statistike ukazuju da bi ova zima mogla biti hladnija u odnosu na prethodne dve, tri.

Nikolić je da vremenska situacija koja je zadesila zapadnu Evropu, u smislu ekstremno velikih količina padavina, zaobilazi naše područje. Naveo je da se u narednim danima, do četvrtka, očekuje promenljivo sa relativno malim količinama padavina, a da će od petka do 15. oktobra biti suvo i sunčano , sa odlikama Miholjskog leta. Dodao je da će od 15. oktobra do kraja meseca ponovo biti promenljivo sa po suvih i vlažnih , te da će oktobar, generalno posmatrano, biti topliji u odnosu na prosek za taj mesec, kada je naše podneblje u pitanju.

Kada je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, Nikolić je da je još rano davati sigurne informacije o tome jer se svake godine vrši usaglašavanje sa svim ekspertima jugoistočne Evrope i Mediterana tih prognoza.

Dodao je da će, kada je u pitanju zima, to usaglašavanje biti oko 20. novembra i da će se tada izaći sa dugoročnom prognozom.

– Statistike ukazuju da bi ova zima mogla biti hladnija u odnosu na prethodne dve, tri, sa većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizairali situaciju i usaglasili svoja očekivanja – dodao je Nikolić.

Vezane objave