Udruženje ,,Kulturni centar Bileće“ organizuje festival muzike za mlade, deveti tradicionalni LIPA FEST u saradnji sa opštinom Bileća, opštinom Ljubinje, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, koji će se održati 01., 02. i 03. avgusta 2019. godine u Bileći na lokaciji nekadašnjeg muzeja sa pogledom na Bilećko jezero i u Ljubinju 19. jula 2019. godine na sportskim terenima, a takođe ćemo organizovati seminar, radionice i panele u sklopu festivala na temu ,,KULTURNO-ISTORIJSKO NASLIJEĐE, TRADICIJA I OBIČAJI STARE HERCEGOVINE“, koje ćemo održati u: Bileći, Trebinju, Gacku, Berkovićima, Nevesinju, Ljubinju, Istočnom Mostaru, Kalinoviku, Herceg Novom, Nikšiću, Plužinama, Foči, Novom Goraždu, Čajniču, Rudom, Višegradu, Rogatici, Priboju i Sečnju, koji će trajati šest mjeseci, od 1. juna do 30. decembra 2019. godine. Ove opštine su pripadale ili jednim svojim djelom ulazile u sastav stare Hercegovine, sa izuzetkom opštine Sečanj, koja se nalazi u Vojvodini, ali smo se odlučili i za Sečanj iz razloga što 90 posto današnjeg stanovništva Sečnja vodi porijeklo iz Stare Hercegovine.
U ovom projektu smo željeli da spojimo tradicionalne i moderne kulturne vrijednosti, tako da se on sastoji iz dva djela.
-Prvi dio projekta se sastoji od : seminara, radionica, panela, predstava za djecu, nastupa kulturno-umjetničkih društava, nastupa narodnih guslara i izložbe slika Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine ,,Milorad Ćorović“ u domovima kulture pomenutih opština. Teme na radionicama će biti : ,,Kulturno-istorijsko naslijeđe stare Hercegovine“, ,,Zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice“, ,,Život i djelo Vladimira Gaćinovića“ i ,,Tradicija i običaji Stare Hercegovine“.
U svakoj opštini ćemo promovisati kulturu, kulturnu baštinu, značaj biblioteka, manastira, kulturnog naslijeđa, običaja, a izdvojićemo posebno dvije opštine Herceg Novi i Višegrad, zbog našeg nobelovca Ive Andrića, gdje ćemo obići njegovu kuću-muzej u Herceg Novom i školu u Višegradu, zatim Andrićgrad i čuveni most na Drini Ćuprija.
Mi želimo da damo svoj doprinos u decentralizaciji kulture i da omogućimo djeci, mladima i stanovništvu u ruralnim područjima da uživaju u predstavama, izložbama, guslama, radionicama i kulturno-umjetničkim društvima, jer u manjim sredinama se kulturni događaji na događaju često, pa je jako značajno u takvim sredinama organizovati ovakve kulturne događaje, a po pravilu, publika iz manjih sredina su često bolja nego iz većih mjesta i gradova.
Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak. Ovaj projekat povezuje sve Srbe u staroj Hercegovini u njihovom kulturološkom djelovanju, jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice jednog državnog prostora. Srpska kultura je jedinstvena na ovom prostoru na kojem srpski narod živi vijekovima. Uz snažnu svijest o kulturno-istorijskom naslijeđu u staroj Hercegovini, otvaramo novu stranicu očuvanja našeg nacionalnog identiteta.
Naše opredjeljenje je rad na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoju savremenog stvaralaštva, što podrazumijeva uspostavljanje bliže saradnje na srpskom kulturnom prostoru.
Ovakvim projektima se privikavaju građani na različita kulturna dešavanja, posebno mladi, edukuju se i usadi im se ljubav prema predstavama, izložbama, kulturno-umjetničkim društvima i koncertima.

-Drugi dio projekta se sastoji od festivala muzike za mlade LIPA FESTA 09, koji će se održati 01., 02. i 03. avgusta 2019. godine u Bileći na lokaciji nekadašnjeg muzeja sa pogledom na Bilećko jezero i u Ljubinju 19. jula 2019. godine na sportskim terenima. Ove godine čitav festival je posvećen pop muzici i malo je drugačijeg formata po želji publike (interna istraživanja i upitnici), nego predhodnih godina.
Ovom prilikom ćemo raspisati konkurs za mlade muzičare i talentovane bendove iz bivše Jugoslavije koje će trajati od 1. juna do 15. jula 2019. godine. Pobjednik ovog konkursa će nastupiti na završnoj večeri LIPA FESTA 09 u Bileći 3. avgusta 2019. godine.
Zainteresovani aplikanti se mogu prijaviti tako što će poslati dva uživo snimka (snimci mogu biti amaterski i ne moraju biti autorski), ime benda, mjesto iz koga dolaze i kontakt osobu na mejl adresu kbcbileca@gmail.com . Organizator će pobjedniku pored nastupa obezbjediti prevoz, hranu i smještaj.
Ove godine Udruženje ,,Kulturni centar Bileće“ će dodjeliti tri povelje na završnoj večeri LIPA FESTA 09:
1. POVELjU ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST I RAD – PREDSJEDNICI REPUBLIKE SRPSKE ŽELjKI CVIJANOVIĆ,
2. POVELjU ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST I RAD – UDRUŽENjU PORODICA SA PROBLEMOM STERILITETA ,,BEBE“ TREBINjE I
3. POVELjU ZA PROMOCIJU BILEĆE I HERCEGOVINE – KARATE KLUBU ,,HERCEGOVAC“ BILEĆA!
Udruženje porodica sa problemom steriliteta ,,Bebe“ Trebinje i karate klub ,,Hercegovac“ Bileća pored povelje će dobiti i određeni novčani iznos.

Related posts