Putem društvenih mreža danas se proširila vijest da se iz FBiH na policijskom punktu kod Mosta Mehmed-paše Sokolovića dezinficiraju te da im se određuje kućni karantin u trajanju od 15 .

Zbog ovakvih mjera se, navodno, pojedini povratnici vraćaju u gradove iz kojih su krenuli ka svojim kućama i imanjima u Višegradu. Pojašnjenje o čemu se radi zatražili smo od načelnika opštine Mladena Đurevića, koji kaže da je i sam vidio slične informacije i da se situacija u vezi sa mjerama suzbijanja širenja epidemije nepotrebno pokušava ispolitizirati.

– Tačno je da se na punktu na ulazu u Višegrad nalaze policija i pripadnik Civilne zaštite. Vrši se dezinfekcija svih vozila, ali samo s vanjske strane. Tokom legitimiranja putnika, ako vozač ili putnici masku i rukavice, one im se dodjeljuju. Ako se radi o osobama koje dolaze iz gradova u kojima je došlo do širenja koronavirusa, njima se preporučuje da tokom boravka u Višegradu ostanu u okviru svojih imanja. Naglašavam, u pitanju je samo preporuka, koja se izdaje svakome ko dolazi iz Konjica, Sarajeva, ali i iz Banja Luke, Laktaša i drugih gradova u kojima je došlo do širenja zaraze i naravno da niko nikome ne može niti želi osporiti da dođe svojoj kući i obrađuje svoje imanje. Imali smo i poslanika koji se u Višegrad vratio iz Banje Luke, kojem je, također, preporučeno da ostane kod svoje kuće – je Đurević.
Na području Višegrada nema registriranih infekcijom koronavirusom. Ovih dana zbog činjenice da niko ne zna koliko će trenutna potrajati i kakve će posljedice iza sebe ostaviti, pojačano je interesiranje za sjetvu povrća u brojnim selima u okolici grada, a iz Opštine Višegrad to i sami preporučuju.

Avaz.ba

Related posts