Predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik izjavio je večeras da predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne može da postavlja uslove Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Republici Srpskoj, kao i da je njegova najava o podnošenju apelacije za preispitivanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom osuđena na neuspeh

Dodik je u emisiji “Ukrštenica” RTRS kazao da Srpska nije zadovoljna položajem u BiH, kao i da je na primeru dokazano da se saživot ne može nametati.

– Republika Srpska je jedinstvena s imenom uspostavljenim kada je i formirana – pre rata s imenom pod kojim je i tokom rata bila deo pregovora, kao što je to bila i 1995. godine kada je uspostavljen mir – rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska svih 12 aneksa Dejtona potpisala kao strana i da postavlja pitanje: “Čak i da se nastavi osporavanje imena koje je u Ustavu, šta je sa drugim aneksima Dejtonskog sporazuma?”

– Dakle, to je tipična antidejtonska inicijativa i zato su i reagovali neki stranci – oceio je Dodik.

On je dodao da, iako su stranci reagovali, ne veruje da se u odnosu međunarodne zajednice išta promenilo. Dodik je dodao da se to jeste desilo, čin Bakira Izetbegovića i SDA nazvali bi antidejtonskim. Predsedavajući Predsedništva rekao je da je najava apelacije o preispitivanju imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom akt uperen više protiv BiH, nego protiv Srpske koja je na novu političku krizu dala jasan odgovor.

– Nedvosmislen odgovor je naš status, šta god to značilo. To uvijek ne mora da znači samo nezavisnost, ali ja ne želim to da isključim. Svi kažu ”Opet se priča o tome”. Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Evo mi predlažemo da se vratimo na dejtonske principe Ustava, da organizujemo da bude ustavna, a ne neustavna zajednica – kazao je Dodik.

On je izjave Izetbegovića o diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata nazvao neistinama i podsetio da Srpska poštuje Klub Bošnjaka u Domu naroda, iako je taj dom nametnut Srpskoj, naglasivši da od šest najvažnijih funkcija četiri pripadaju Bošnjacima i Hrvatima.

Dodik je takođe podsetio da ni međunarodna zajednica nije pokrenula pitanje popune federalnog Doma naroda, što je ustavna obaveza, gde Klub Srba nikada nije kompletiran.

– Po tom principu, da je pravne države, sve odluke donesene u Federaciji u takvim bile bi nevažeće – ocenio je Dodik.

On je kao važnu činjenicu naveo to što su na nove najave SDA, političke stranke u Srpskoj odgovorile jedinstvom koje ipak nije bilo apsolutno.

– Bilo je zahteva da to uradimo jedinstveno, pa nismo. Bilo je zahteva da sadašnji ministri u Savetu ministara prestanu da rade, ne da izađu, nego da zamrznu delovanje i nismo se oko toga saglasili, ali nismo hteli da tu pravimo razliku – rekao je Dodik.

On je kazao da Republika Srpska nije zadovoljna položajem unutar BiH, koja je sve više podeljeno društvo u kojem se identiteti naroda ne uvažavaju i dodao da Srpska danas ne mora i neće da trpi međunarodni intervencionizam.

Dodik je, govoreći o položaju Hrvata i najnovijoj Deklaraciji HNS, rekao da Hrvati imaju pravo na stav i Deklaracijom ne pominju Republiku Srpsku.

– To je njihovo pravo. Oni imaju pravo da kažu svoj stav, kao što imaju Srbi. ?a ne želim da oduzmem Hrvatima pravo da odlučuju i donose odluke koje se odnose na njih. Da li će se to desiti gore, to nema nikakvog značaja – naveo je Dodik.

On je kazo i da je informisan o nastojanjima da se prilikom formiranja vlasti na nivou BiH izbegne SNSD, stranka čiji je predsednik, kao i da je o tome bilo razgovora predstavnika SDS, PDP i SDA.

Dodik je ocenio da, ukoliko bi takva ideja bila sprovedena, to ne bi bila dobro za BiH i dodao da je SNSD spreman da razgovara samo s izbornim pobednicima.

On je, govoreći o NATO, rekao da je taj savez i politički, da u BiH nije objektivan, a da će za njega glasati tek onda kada Srbi kažu da u njega žele.

Vezane objave