Reagujući na predlog hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da u zaštitu od migranata uključiti i oružane snage, predsedavajući i srpski član Predsedništva Milorad Dodik je da nikad neće dati saglasnost da vojska bude postavljena na granicu između Republike Srpske i Srbije.

Dodik je i da je na Komšićev zahtev sazvao posebnu sednicu Predsedništva, ali i poručio da od nje nema nikakva očekivanja, prenela je RTRS.

Komšić je uputio zvaničan zahtev za održavanje hitne sednice Predsedništva BiH zbog migrantske krize i predložio da se od ministarke odbrane BiH Marine Pendeš zatraži da razmesti vojsku duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Prema njegovom predlogu, vojska bi pomagala graničnoj policiji BiH u kontroli granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice, prenosi Kliks.

Prema tom predlogu, upotreba i razmeštaj Oružanih snaga BiH ne podrazumeva korišćenje naoružanja i bojevih sredstava, preneo je Tanjug. Komšić je predložio i da Predsedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sednice Saveta ministara BiH na temu brzog i sveobuhvatnog angažovanja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva bezbednosti BiH i upravnih organizacija BiH radi rešavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije.

Vezane objave