Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ove godine u federalnom Sarajevu neće obeležavati 25 od stradanja Srba i vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljackoj ulici jer ne želi da srpski narod bude dodatno poniženOn je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene sveće i položeno cvece opet završe u kontejnerima “To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali?”, zapitao je on.To, kako je naveo, govori o drugoj strani u BiH, ne o nama.

“Ja sam odavno uveren da od BiH nema ništa kada na ovaj ne može da istrpi i prihvati pomirenje”, istakao je Dodik i dodao će Srpska pomen stradalim Srbima davati tamo gde može.Naveo je da je slučaj “Dobrovoljačka ulica” nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika JNA Sarajeva nije bio poštovan.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pre 25 dogodio jedan od najvećih zločina u BiH.”Bez obzira na brojne dokaze slučaj `Dobrovoljačka` nikad nije dobio sudski epilog. To pokazuje licemerstvo međunarodne politike i pravosuda u BiH”, rekao je Ivanić, prenosi RTRS .I predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je poražavajuće i obeshrabrujuće što, nakon 25 od zlocina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i 22 godine od završetka rata, porodice žrtava i predstavnici institucija Srpske i boračkih udruženja, zbog bezbednosnih razloga, nisu mogli da odu na mesto stradanja i odaju poštu nevinim žrtvama.

“Vojnici koji su se mirno povlačili nisu nikome bili ništa krivi. Ne smemo dozvoliti da ovaj zločin padne u zaborav”, poručio je on.Početkom maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

(Tanjug)

Vezane objave