Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve građane Republike Srpske da na Dan Republike, 9. januara, dođu u Banjaluku i pokažu da je okupljanje tog datuma daleko moćnije i važnije od svih oni koji na njega nasrću i pokušavaju ga oskrnaviti, što je neprihvatljivo.

Dodik je istakao da je Republika Srpska iznad današnjeg vremena i da je pokazala da može da preživi izazove koji su bili egzistencijalni za njen opstanak.

“Nismo poklekli i nećemo pokleknuti”, je Dodik novinarima u Banjaluci, te poručio kako će se 9. januar nastaviti slaviti.

Dodik je izrazio ponos što je bio dio dešavanja kada je stvarana Republika Srpska i dodao da razumije, zna i može da svjedoči da tada nije bilo vojnih niti bili kakvih pokreta, jer 9. januara 1992. godine nije bilo oružanih sukoba.

Komentarišući inicijative bošnjačkih udruženja iz Kanade i SAD da se 9. januar ozvaniči kao početak agresije na BiH, Dodik je izjavio da se tim želi oskrnaviti taj datum koji se proslavlja kao Dan Republike Srpske, što je neprihvatljivo, te da to ne može da preživi istorijsku verifikaciju.

“To je jedna izmišljena floskula koja pokušava da se održi. Sa stanovišta raznih muslimanskih udruženja može da ima neki smisao, ali je sa stanovišta istine tako nešto neprihvatljivo. To govori o mržnji prema Srbima. Ja nemam nikakvu mržnju prema muslimanima”, je Dodik.

Prema njegovim riječima, politička volja o stvaranju Republike Srpske isključivo je donesena političkom voljom srpskog naroda i njihovih predstavnika.

“Onog momenta kada su neke zemlje zapada prihvatile i priznale BiH, tada je počeo rat u BiH, a to je bilo nekoliko mjeseci poslije”, napomenuo je Dodik.

Dodik je da 9. januara 1992. godine niko nije učinio ništa nijednom muslimanu u BiH, dok su svi muslimani činili da odvoje BiH od i Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, 9. januar živi u srpskom narodu kao jedan od najvažnijih datuma srpske istorije i neće nestati zato što neko od bošnjačkih udruženja pokušava da ga skrnavi u Kanadi.

“Za nas je 9. januar važan datum. Mi ne očekujemo da to muslimani podrže i da slave, ali bi bilo korektno da prestanu da osporavaju taj datum sa sviješću da je za nas to važan datum”, istakao je Dodik, koji je iskazao zahvalnost svim ljudima koji su 9. januara 1992. godine bili na politikama stavranja Republike Srpske.

Vezane objave