Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Andrićgradu da je Vidovdan posvećen svim znanim i neznanim koji su doprinijeli da srpska nacija i istorija budu slavne i bogate, bez obzira na to što su bile i paćeničke i stradalničke.- Vidovdan je snažan i moćan jer okuplja i slavi se svugdje – i ovdje u Višegradu, i u manastiru Sase i u Srbiji i u svijetu. Vidovdan je mjesto okupljanja i to nas ujedinjuje u planetarnoj energiji i čini posebnim – je Dodik na uručenju “Velike nagrade Ivo Andrić” piscu i srrpskom akademiku Milovanu Danojliću.

Dodik je istakao da je Vidovdan datum i praznik koji je Srbe u jednoj moralnoj istorijskoj vertikali spojio od 1389. godine pa sve do danas, kroz razne događaje, ali je učinio da Srbi u toj moralnoj vertikali pokažu svoj jasan nacionalni identitet naroda koji se borio i bori za slobodu, naroda koji je uvijek dijelio slobodu sa drugima i naroda i koji je, možda, mogao da malo manje bude goropadan, pa da u istoriji nestane pred onim najjačim toga vremena.

– Možda bi prošao bolje, ali ne bi bio onaj narod koji je danas – istakao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi zato 1389. godine stali pred najmoćniju silu toga vremena, pa do 1804, 1914. 1941, pa i devedesetih godina prošlog vijeka, kada su se borili protiv najmoćnije oružane sile civilizacije – NATO-a.

– I stalno je tu bio Vidovdan, kao dio naših pobjeda i poraza, ali više naših nadanja i dokaza da i poraz, bez obzira koliko je bolan, daje nadu i podstrek za uspjeh – je Dodik.

Dodik je naglasio da su Srbi odbolovali svoje boljke prošlosti i da danas imaju dvije svoje države – Srbiju i Republiku Srpsku.

– Imamo narod koji je integrisan u svom identifikacionom, kulturnom smislu. Svaka pobjeda bilo kog Srbina iz Republike Srpske i Srbije je pobjeda svih nas – poručio je Dodik.

On je da to drugi ne uspijevaju da razumiju ili, možda, iz zavisti ne žele da razumiju.

– Ta naša identifikaciona nit, i mit koji je stvoren, održava nas u svemu, ali smo imali oko čega da se okupimo, za razliku od drugih koji su izmišljali priče kao što je Srebrenica koja treba da posluži kao neko mjesto okupljanja i stradanja. To jeste bilo mjesto zločina, ali nad svima, ne samo nad jednim narodom – napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, i Srbi i muslimani su značajno stradali od 1992. godine pa do kraja rata.

– Ono što imamo – treba da čuvamo. Vidovdan je datum oko kojeg se okupljamo. Treba da čuvamo Republiku i jačamo njene kapacitete, da nosimo u srcu i želimo snažnu Srbiju, jer je jaka Srbija garant i naše jačine i slobode na ovim prostorima i samo takva Srbija je u interesu srpskog naroda, a ona slaba Srbija interesuje mnoge oko nas čija se koncepcija zasniva na tome da Srbija vrijedi samo ako je slaba i podijeljena – poručio je Dodik.

On je naglasio da je golgota prošlog vijeka kroz koju su Srbi prošli završena, a bila je stradalnička za srpski narod.

– Slobodu smo dijelili i drugim narodima, ali na kraju prošlog vijeka pokazali su nam da nam ništa dobro ne misle. Zato samo objedinjeni srpski narodi, Republika Srpska i Srbija sa Vidovdanom mi smo tu i ne damo se svim izazovima koji su smislili zani i neznani samo da nama učini loše – ukazao je Dodik.

On je da srpski narod jeste poseban zato što ima posebnu istoriju, tešku i stradalničku. Srpski narod nikad nije odustao od slobode koja je uvijek motivisala sve nas, naše pretke da je branimo i izgradimo naše države, je Dodik.

On je napomenuo da je BiH nametnula moć međunarodnog faktora, ali da ta moć nije vječita – kada se ona izgubi izgubiće se i moć o njihovom nametanju.

– Svi mi nosimo ponos prošlih vremena i ponos budućih vremena u smislu da izgradimo naše srpsko društvo u kome svi imaju mjesta i u kome niko nije višak bez obzira na vjeru i naciju. Ali, mi ovdje živimo na svome i sa svoga nikada nećemo otići – poručio je Dodik.

On se prisjetio ideje kada je Emir Kusturica rekao da Višegrad zaslužuje da ima Andrićgrad, jer je podario pisca koji je ovdje odrastao i koji je sa ovih prostora, koji je dobio Nobelovu nagradu i koji je, nesumnjivo, objašnjavao ono što jeste danas i što se danas može razumjeti, a to su odnosi u BiH.

– Podržao sam ga zato što sam mu vjerovao i što Emir radi sjajne stvari i da će to, svakako, samo po sebi biti sjajno. Sada vidim koliko je tada bio u pravu. Te 2014. godine imali smo scensku priču, vanvremensku i vanprostornu obilježavajući Vidovdan – rekao je Dodik.

Vezane objave