Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ocijenio je da je pobjeda kandidata SNSD-a na općim izborima „briljantna“ i da „govori o našoj snazi“.

– Birači su na izborima ocijenili i moj rad i rad Željke Cvijanović. Ovo je bila najmasovnija i najveća pobjeda. I Željka i ja smo glavne protukandidate ostavili daleko iza sebe, Ivanić je imao 80.000 glasova manje od mene, a Željka je pobijedila Vukotu Govedaricu sa 35.000 glasova razlike. To dovoljno govori o tome kome građani RS vjeruju – rekao je Dodik u intervjuu za „Alo!“ .

Čime ćete se rukovoditi u Sarajevu?

– Moj primarni interes je da tamo predstavljam RS i Srbe. Srpski narod, koji me je izabrao, traži da se borim za RS, za njenu neupitnost, i to ću neumoljivo raditi. Tražit ću i demilitarizaciju BiH. Ova vojska nikome ne služi i to je bacanje novca građana.

Izjavili ste i da ćete tražiti konačno rješavanje napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici?
– Sramni pokušaj ubistva Aleksandra Vučića ostao je neriješen zato što to nisu htjeli sarajevski krugovi, podržani srpskim poltronima. Oni koji su to mogli da riješe – nisu, i veoma ću energično postaviti i tražiti da se riješi to pitanje. Policija RS je to istražila i kada je dokumentacija predata u Sarajevo, onda je nestala.

Kako ćete sarađivati s Džaferovićem i Komšićem, s obzirom na njihove stavove i ratnu prošlost?

– Njihova prošlost se zna. Džaferović je bio svjedok ubistava Srba, koja nije spriječio, iako je kao načelnik Centra sigurnosti Zenica to mogao. Komšić je nosilac “Zlatnog ljiljana” za zalaganje u borbi protiv Srba. Nemam ja potrebe s njima sarađivati, ima Poslovnik o radu, koji će se morati promijeniti jer ga je nametnuo visoki predstavnik. Zastava Republike Srpske mora biti tu, jer ja sam srpski predstavnik iz RS i zato ću odmah na prvoj sjednici Predsjedništva tražiti promjenu Poslovnika.

Pritisci na vas ne jenjavaju, prijete vam novom optužnicom , koja se priprema u Sarajevu?

– To je tačno. Iz Američke ambasade u Sarajevu stalno se vrši pritisak. U Tužilaštvu BiH su godinama sjedili američki ljudi. Hasan Pleh, koji je američki državljanin, bio je glavni za odlučivanje ko će biti optužen. Imamo sada neke „važne“ Srbe u Sarajevu, kojima obećavaju imenovanje tužioca pod uvjetom da odmah podignu optužnicu protiv Milorada Dodika.
Imali ste susret s Draganom Čovićem, koji je rekao da se vlast u BiH ne može formirati dok se ne promijeni Izborni zakon?

– Čović vodi borbu za Hrvate i vjerovatno će biti problema oko formiranja vlasti u Federaciji i BiH. Mi u Republici Srpskoj brzo ćemo formirati našu vlast. Samo treba da se zvanično proglase rezultati izbora i mi ćemo u zadatim rokovima formirati skupštinu, vladu, sve organe i usvojiti budžet za iduću godinu. SNSD će predvoditi Vladu RS kao i do sada. Naša koalicija traje 20 godina, ali bilo je nekih ljudi koji su se pokazali nekorektnim u izborima i mi ne želimo da ih vidimo u koaliciji. Mangupa ima i u DNS-u i u SNSD-u. Nekoliko njih je već smijenjeno, još neki su na dnevnom redu. Elementarna stvar je da se poštuje koalicioni dogovor, što pojedinci nisu činili. To nećemo da tolerišemo. Do kraja ćemo to raščistiti.

Angela nije fer prema Srbiji

– Na prostoru Balkana se pretjeralo na štetu Srba. U Crnoj Gori i Makedoniji nam otimaju crkve. U Hrvatskoj nam falsificiraju historiju, veličaju Stepinca, a napadaju Aleksandra Vučića, čiju politiku ja podržavam. Albanija i Kosovo se uz prešutnu podršku Zapada integrišu!? Iz Njemačke poručuju da je Kosovo završena priča!? Ne može čovjek koji se ovdje ozbiljno bavi politikom da ne uvaži šta misli Angela Merkel, ali to što Njemačka zastupa nije korektno i nije fer prema Srbiji – ocijenio je Dodik.

Značka za Putina

Dodik je za „Alo!“ ispričao i kako se ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno okitio srpskom zastavom!

– Razgovarali smo uoči izbora i Putin mi je tada poželio sve najbolje na izborima. Znao sam da je njemu rođendan baš na dan izbora i kao mali dar sam mu dao značku sa srpskom zastavom. On ju je odmah stavio na svoj rever i rekao: „Spasibo“ – prenio je Dodik i najavio da će pozvati Putina u Banju Luku na otvaranje srpsko-ruskog kulturnog centra, koji se trenutno gradi.