VIŠEGRAD – Srbi su uvijek bili slobodarski narod, ali su istovremeno bili i stradalnički narod i kroz vijekove u borbi za slobodu platili su veliku cijenu životima mnogih časnih i poštenih Srba, rekao je u Višegradu predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković povodom obilježavanja Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio du Srbi u zadnjem odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili preko 23.000 najboljih sinova Republike Srpske i ngflasio da njihova žrtva nije uzaludna.

“Imamo Republiku Srpsku, imamo institucije Srpske i sve dok imamo naše institucije imaćemo i slobodu. Svima je jasno da tamo gdje Srbi nemaju svoje institucije nemaju ni svoju slobodu i to vidimo i današnjih dana i u neposrednom okruženju. Zato treba da svi učinimo da se ne dijelimo na politike, nego da učinimo napor da sačuvamo naše institucije, da sačuvamo slobodu”, naglasio je Višković.


On je istakao da Srbi nisu nikada bili narod koji je išao da okupira nekog drugog.

“Mi smo kroz vijekove samo branili naša ognjišta, branili našu djecu, našu porodicu i našu svetinju, a to je sloboda. Neka vječno živi srpski narod i naša sloboda, a svima onima koji su učestvovali u stvaranju i Republike Srpske i naše slobode, vječna slava i hvala”, rekao je Višković novinarima.