Najbolji srpski teniser Novak Đoković raspustio je stručni štab koji su činili Marjan Vajda, kondicioni trener Gebhart Fil Grič i fizioterapeut Miljan Amanović.

Đoković se dogovorio sa Vajdom, Fil Gričem i Amanovićem da zaključno sa Masters turnirom u Monte Karlu okončaju višegodišnju saradnju.

Do dogovora je došlo nakon detaljne analize igre, postignutih rezultata, ali i zbog privatnih planova svakog člana tima.

Zaključeno je da su, uprkos fantastičnoj saradnji u proteklom periodu, trenutno neophodne promjene, nov pristup i nova energija da bi Đoković podigao nivo igre i ostvarivao bolje rezultate na ATP turu.

“Beskrajno hvala Marjanu, Džidžiju i Miljanu, na deceniji prijateljstva, požrtvovanosti, profesionalizmu i posvećenosti mojim ciljevima u karijeri. Bez njihove podrške ne bih ostvario rezultate u tenisu. Svjestan sam da su živjeli za mene i da su sve podređivali mojim uspijesima i ostvarenju mojih snova. Bili su moja snaga i davali su mi uvijek vjetar u leđa. Nije ovo bila laka odluka, ali zajedno smo osjetili da nam je potrebna promjena. Veoma sam zahvalan i ponosan na naš odnos i neraskidivu vezu koju smo izgradili tokom godina, zasnovanu na ljubavi, poštovanju i razumijevanju. Oni su moja porodica i to se nikad neće promijeniti“, navodi Novak Đoković.

Novakov dugogodišnji trener Marjan Vajda ispred cijelog tima zahvalio se na godinama koje su proveli zajedno i divnoj saradnji.

“Vrijeme provedeno sa Novakom je jedan život. Bili smo dio velikih uspijeha, živjeli i disali za iste ciljeve. Pružio sam sve što sam znao kao trener i ponosan sam na naše rezultate. Stigli smo do momenta kada smo shvatili da je potrebna nova energija u timu. Novak može još da ide napred, i siguran sam da hoće. Uvjeren sam da će ostati u samom vrhu tenisa još dugo i da će pružiti nove pobjede i nove radosti njegovim fanovima i svim istinskim ljubiteljima tenisa. I dalje ćemo se konsultovati , viđati, družiti, jer mi smo ipak porodica”, je Vajda.

Novak je dodao da vjeruje da će promjena doprinijeti njegovim boljim rezultatima.

“Želim da nastavim da podižem nivo svoje igre i snage i to je proces koji traje. Stvarno uživam u tenisu. Imam osjećaj kao da počinjem sve iz početka i sviđa mi se ovaj izazov. Lovac sam i jedan od mojih najvećih ciljeva je da se ponovo vratim u pobjedničku formu”, objasnio je Đoković.

Kondicioni trener Gebhard Fil Grič istakao je zahvalnost na prilici da radi sa jednim tako velikim sportistom kao što je Novak.

“Imao sam veliku privilegiju da radim sa Novakom u proteklih osam godina. San svakog trenera je da sarađuje sa profesionalcem i sportistom koji je toliko posvećen onom što radi, kao što je Novak. Stalno je pomijerao granice na kondicionom planu, a dopada mi se i što stalno pronalazi nove načine kako da napreduje u svim segmentima. Ne sumnjam da će se vratiti na sam vrh. Novak je šampion, ratnik i samo mu je nebo granica. Veoma sam ponosan na vrijeme koje smo proveli zajedno kao tim i kao porodica tokom takmičenja. Došao je momenat za sve nas da se raziđemo na profesionalnom planu, ali privatno ćemo ostati i nastavićemo zajedno da dijelimo sve životne radosti”, kaže Grič.

Miljan Amanović, Novakov fizioterapeut i kum ne sumnja da će Đoković krenuti uskoro da pobijeđuje i osvaja turnire.

“Novak je moj najbolji prijatelj i moj brat. Proveo sam više vremena sa njim nego sa mojom porodicom u proteklih deset godina. Ništa se neće promijeniti u našem odnosu, jer smo povezani na toliko načina. Uvijek ću biti tu za njega i radovaću se da ga vidim da pobijeđuje, osvaja turnire i ponovo ostvaruje sav svoj potencijal. Ne sumnjam da će tako i da se desi”.

Novak razmišlja da angažuje nova lica u stručnom štabu, ali ne želi da žuri sa odlukom.

“Osjećam da je ovo novo poglavlje u mom životu. Moja karijera je uvijek išla uzlaznom putanjom, a sada doživljavam kako je to kada vas put odvede u drugom pravcu. Želim da pronađem da se vratim na sam vrh jači i otporniji nego prije. Veoma sam uvjeren da ću u tome uspjeti, iako je riječ o procesu koji ne može da se desi preko noći. Zato mi je potrebno i vrijeme da pronađem pravu osobu u timu sa kojom ću moći da se povežem na profesionalnom nivou. Toliko sam dugo u tenisu da mogu samostalno da sprovodim dnevne rutine, i ne želim da žurim sa odlukama. Plan je da na narednim takmičenjima putujem uz podršku svoje porodice i menadžera. Obavijestiću javnost o detaljima kada pronađem pravu osobu za tim, ali za sada bih želio samo da se svima vama zahvalim na podršci i na razumijevanju”, zaključio je Đoković.

(b92)

Vezane objave