Booking.com

Sindrom hroničnog umora utiče na milione ljudi širom svijeta. Osobe sa tim sindromom najčešće se žale na ekstremni umor nakon bilo kakvog napora: bolovi u mišićima i zglobovima, problemi sa spavanjem i racionalnim razmišljanjem.

Može da traje mjesecima, ponekad i godinama, crpi energiju i snagu zbog čega se radne sposobnosti oboljele osobe znatno smanjuju.

Oboljela nije svjesna od čega pati, često problem ne prepoznaje ni okolina, pa je optužuju da je “lijenja i da neće da radi”. Ni medicini nije lako da otkrije uzroke koji mogu biti najrazličitiji.

Ozbiljno oboljenje kome se ne pridaje značaja

Dr Branislav Milovanović, neurokardiolog i upravnik Interne klinike KBC “Bežanijska kosa” ističe i da problem ponekada predstavljaju njegove kolege koje ne pridaju značaj ili pogrešno dijagnostikuju. Tako je jedan od njegovih pacijenata imao 23 dijagnoze prije nego što mu je otkriven sindrom hroničnog umora.

– Sindrom hroničnog umora je ozbiljno oboljenje i veliki problem u svijetu, a vrlo je moguće da imamo epidemiju. Primjera radi, u SAD imate dva i po miliona dijagnostikovanih slučajeva sindroma hroničnog umora, a smatra se da je to tek 10 odsto pravog broja – ističe dr Milovanović.

Prema njegovim riječima, brojni sindromi mogu da ukažu na ovo stanje.

– Obično je prvi sindrom zamaranje, ali onda može da dođe do problema sa štitnom žlijezdom, pa do skakanja šećera. Osim toga, dolazi do aritmija i miokarditisa. Kod žena može doći do policističnih jajnika i drugih ginekoloških problema. Autonomni nervni sistem je prvi koji je na udaru – objašnjava Milovanović.

Najčešći uzrok je, kako kaže, akutna ili hronična infekcija.

– Zanimljivo je da se uglavnom traže bakterije i kada se ne pronađu, ne traži se dalje. , ne razmišlja se o virusima, koji su glavni problem – Epštajn-Bar virus, citomegalovirus, varičela zoster i herpes virusi. Uz te viruse, koji su najčešći uzrok, imamo i hlamidije, mikoplazme i borelije – navodi upravnik Interne klinike KBC “Bežanijska kosa”.

Liječenje zavisi od tačnog definisanja uzročnika – ukoliko je bakterijska infekcija daju se antibiotici, ako su virusi onda se moraju davati antioksidansi, piše RTS.

Vezane objave