Računi domova zdravlja iz šest opština u Srpskoj su blokirani. Zbog neuplaćivanja poreza i doprinosa, ovi domovi zdravlja, uglavnom iz opština iz istočnog dijela, neće moći da isplate plate svojim radnicima narednog mjeseca.

Ovo je samo početak, upozoravaju iz Poreske uprave. Isto čeka sve zdravstvene ustanove koje nisu izmirile svoje zakonske obaveze.

“Sve one zdravstvene ustanove koje nisu izmirile tekuće obaveze iz ove godine biće blokirane. Čekamo da se donese određeni zaključak, ili već na koji način će biti predloženo da se rješavaju obaveze iz prethodnih godina, jer mi sad kad bi zablokirali zdravstvo za ukupne obaveze, mislim da bi to bio jedan haos”, izjavila je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.Da do haosa ne bi došlo, poreznici će čekati novi prijedlog vladajućih – da li reprogram dugova, ili čak lex specialis. Čitavo zdravstvo duguje 300 miliona maraka. Ministar zdravlja ističe da je ključno da se uplaćuju sadašnji porezi i doprinosi.

“Mi smo na Vladi donijeli odluku za sve zdravstvene ustanove koje uplaćuju tekuće poreze i doprinose, da će se naći način rješavanja zaostalih poreza i doprinosa”, rekao je Bogdanić, ministar zdravstva i socijalne zaštite u Vladi RS.

Paljanski dom zdravlja je stabilizovao svoje poslovanje i sve uredno plaćaju posljednje četiri godine, ali kažu, muku muče sa starim dugovima. Računajući i kamate, dug iz prethodnih godina je narastao na skoro milion maraka. Žele da im se otpišu kamate na reprogram duga, ali i da se dodatno prolongira osnovnog duga.

Dom zdravlja Pale nije u mogućnosti da plaća te obaveze, a da ne ugrozi tekuće poslovanje i funkcionisanje Doma zdravlja”, kazao je Vladimir Lučić, direktor Doma zdravlja Pale.

Za sada je blokirano šest domova zdravlja, koji uglavnom imaju problem sa zaposlenim nemedicinskim osobljem. Sudeći po najavama iz Poreske uprave, u narednim danima će ih biti znatno više.

Vezane objave