VOJVODA Mileta Pavićević Čiča, predsednik Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Crne Gore, sprema se da pođe u spuški zatvor na izdržavanje kazne od 20 dana, jer ne želi da plati kaznu od 500 evra koju mu je odredila sudija Suzana Mugoša zbog “nedoličnog ponašanja” prilikom njegovog svedočenja u Višem sudu u procesu za pokušaj terorizma koji se vodi protiv 14 osoba.

– Prvi sam u istoriji suda pozdravio sudiju sa “Pomaže Bog!” i eto zaradio po džepu. Nemam nameru da platim kaznu, već ću je radije odrobijati. I tamo u Spužu ja ću širiti svoju misiju. Prvi koji se javio da mi pomogne sa 500 evra bio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ali sam mu se zahvalio i rekao da ne želim da crkvene pare pune budžet Višeg suda u Podgorici.

Blagoslovio je moj odlazak u zatvor i rekao da s obzirom na to da je ceo moj život jedna velika robija, ovih dvadesetak dana će mi doći kao odmor. Bolestan sam i loše se osećam. Čekam policajce da mi zakucaju na vrata i odvedu me u Spuž. Davno sam izabrao sam svoj put stradanja i od njega ne odustajem – kaže vojvoda Mileta.

Upravo je ovih dana Pavićević napravio neobičan gest kada je, mimo svih protokola, uspeo da dođe do Francuza Arna Gujona, osnivača humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” koji je boravio u Podgorici, i pokloni mu staru srpsku vojničku kapu. Obradovao se Francuz neočekivanom daru i nakrivio kapu na glavu. Podsetio ga je Čiča da je istu svojevremeno nosio i Šarl de Gol.

– Ovo vam je srpska kapa sa Dražine Ravne gore – je Pavićević i pozvao Gujona da poseti njegov muzej koji se nalazi u porodičnoj kući u Podgorici.

Vezane objave