Booking.com

Grupa građana, predvođena poznatim infektologom dr Bakirom Nakašom, podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i premijera Federacije Fadila Novalića. Prijavu su podnijeli i protiv federalnog ministra zdravlja Vjekoslava Mandića i ministarke civilnih poslova Ankice Gudeljević.

Terete ih da su ugrozili živote i zdravlje velikog broja građana, time što nisu obezbijedili vakcine protiv virusa.

Među 25 građana, koji su podnijeli krivičnu prijavu su i političari, advokati, univerzitetski profesori, humanitarci, aktivisti i umjetnici.

U prijavi se navodi da “postoji osnov sumnje” da navedeni funkcioneri u periodu od 18. septembra prošle do 18. marta ove godine, “svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.”– Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u – navodi se u prijavi.

Nakaš je istakao da je u navedeom periodu Savjet ministara održao 33 sjednice, ali da se pitanjem nabavke vakcina nije pozabavio ni na jednoj od njih. Prozvao je i ministarku inostrnaih poslova Biseru Turković, zbog njenih izjava.

– Umjesto obavljanja službenih dužnosti, javnost je od strane Bisere Turković, ministarke inostranih poslova , informisana na sljedeći način: “Ne mislim da je neki problem nabaviti Covishield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnjik i to je relativno lako”, govorila je ministarka – navodi se u saopštenju, povodom odnošenja krivične prijave.

– Prijavljeni su bili potpuno svjesni opasnosti koja prijeti u slučaju propuštanja nabavljanja vakcina makar za najugroženije kategorije radnika u zdravstvenoj djelatnosti i najpogođenijih slojeva stanovništva – dodaje se u saopštenju.

U krivičnoj prijavi se navodi da je zbog neodgovornosti funkcionera, koji nisu nabavili vakcine, veliki broj građana umro od infekcije.

– Veliki broj obolio je od Covid-19. Oni će teške posljedice i njihovi životi nikad više neće biti isti – navodi se u saopštenju.

Krvične prijave protiv Tegeltije, Novalića, Gudeljevićeve i Mandića podnijelo je 25 građana: Abdulah Sidran, Anto Domazet, Almir Kurt, Bojan Hadžihalilović, Dino Mustafić, Esad Bajtal, Jasmin Duraković, Maja Gasal Vražalica, Mehmed Kundurović, Mirsad Đugum, Mišo Marić, Mustafa Demir, Nataša Gaon Grujić, Nerzuk Ćurak, Ramiz Mehmedagić, Ranko Rihtman, Senad Pećanin, Senad Zaimović, Slobodan Andrić, Suad Kurtagić, Zlatko Dizdarević, Zlatko Šoše, Zvonimir Nikolić, Žarko Papić.

Vezane objave