20200708204315 609400

Član Republičkog kriznog štaba, infektolog Mijomir Pelemiš, izjavio je da, budući da ne drugačija odbrana od virusa , bolest može da se spriječi samo uz poštovanje svih mjera prevencije.

– Pozivam sve da razmisle da svojim ponašanjem ne ugrožavaju samo sebe već svoje najmilije, kao i svoju okolinu. Nadam se da im je stalo do njih – istakao je Pelemiš za TV Prva.

On je dodao da je virus među nama te da ne znamo ko ima prisutan virus, a ko nema, piše Blic.

– Broj koji čitamo i slušamo nije mjerilo ko sve ima virus. To bismo znali kada bismo sve testirali što je praktično neizvodljivo – je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, maske moraju da se nose u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako nema propisane distance.

– Komunikacija omogućava širenje virusa, kada pričamo on se širi, kapljica virusa ima u vazduhu ne samo kada kašljemo i kijamo – objašnjava infektolog.

On kaže da je ispočetka govorio da svi mogu da se zaraze ali da je ishod bolesti različit kod različitog uzrasta, kao i u zavisnosti od kvaliteta zdravstvenog stanja.

– Zašto se zaražavaju mladi? Puno se izlažu virusu, druže se i u bliskom su kontaktu. Nije sigurno da mladi ne mogu i još neku bolest za koju ni ne znaju. Ako unesete veliki količinu virusa postoji velika šansa da se ozbiljno razbolite – upozorio je Pelemiš i dodao da i deca oboljevaju sa simptomima temperature i drugih, ali da većina djece preleži virus lakše nego odrasli.

– Ne možemo reći da i ona nisu ugrožena – ističe.

Navodi da je cijeli svijet paralisan i da bi proizvodnja vakcine donijela korist , dodaje, kako zahteva dugo ispitivanja i procedura nije realno da se brzo pojavi.

Related posts