Članovi Spasilačke službe “Wolf” iz Foče spuštali su se u jamu duboku 70 metara kod Berkovića, dana uzastopno radili na evakuaciji ljudi iz poplavljenih Janje, Doboja, Brčkog i Šamca, spasavanju turista sa zaleđenog Maglića na 2.386 metara nadmorske visine, ali akcija u kanjonu Miljacke od prije dana zauvijek je obilježila njihove živote.

Načelnik službe Nenad Ikonić još se oporavlja od povreda koje je zadobio tokom tri i po sata provedenih u vodi i evakuacije tijela četiri radnice Osnovne škole “Kovačići” iz Sarajeva, piše Avaz.

– Radilo se o kompleksnoj akciji, koja je zahtijevala primjenu alpinističkih tehnika, tehnika spašavanja na divljim vodama i, najteže, ronjenje. Sve se sastavilo u jednom događaju, pri čemu je temperatura vode bila 5 stepeni, a vodostaj je u roku od oko 40 minuta porastao za 35 centimetara. Prvo tijelo smo već mogli vidjeti, vidjeli smo ruku koja je virila iz automobila, ali veoma brzo je ponovo nestalo jer je voda nadošla a matica dobila mnogo veću snagu – kaže Ikonić.

Spasioci iz Foče angažovani su širom BiH i nikada nisu napuštali akciju, ali nakon sati provedenih u vodi razmišljali su šta da rade i hoće li odustati.

– Onda smo dovukli traktor sa sajlom i zamislite kako je u takvoj bujici raditi sa desetinama kilograma teškom sajlom, koju zajedno s tobom nosi voda a ti nemaš nikakav oslonac. Pokušavaš zavezati auto, a ne možeš ga dohvatiti. Imao sam jak udarac u nogu, a i prste sam isjekao. Prvi put kad me je voda ponijela, pokušao sam zaroniti i uhvatiti se za bilo šta. Izgleda da je to bila šoferšajbna. Svi smo izudarani, isječeni, promrzli i dva spasioca su već pod terapijama. Međutim, nije nam žao jer uspjeli smo u jednom viteškom djelu – priča Ikonić.Ikonić je jedan od najobučenih spasilaca na kopnu, u vodi i pod vodom u BiH. U roku od samo mjesec vadio je mine iz Trebišnjice, bio šef potraga u Lukavici i ove posljednje u Bulozima. Iako ih se u nevolji svi prvih sjete, kada se akcije završe spasioci ostaju prepušteni samima sebi i svojim problemima.

– Na to pitanje ja nikad neću imati odgovor. Nemaš podršku. Je li to politika, sujeta, ko zna šta je. Imate onog Rusa, najjačeg čovjeka na planeti, kojeg su pitali koja mu je neostvarena želja. Kaže, da bude najjači u svom selu. Imamo taj problem ovdje u Foči. Sportski klubovi se finansiraju, ogromne pare se daju, a nama ne daju ništa. Daju nam 1.000 maraka godišnje – ističe Ikonić.Uprkos svemu, nastavlja dalje, pa je sa povredama iz posljednje akcije goste iz Cazina pratio do vrha Maglića.

Upozorava građane da budu obazriviji u vožnji.

– Mislim da, kad bi se napravila analiza, da smo u posljednjih 20 na bh. putevima izgubili cijeli jedan grad – poručuje Ikonić.

Vezane objave