Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u operativnoj akciji kodnog naziva „Koverta“, danas su (24.10.2017. godine) na području Zenice slobode lišili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period, putem „dark weba“, iz Holandije naručivale pošiljke opojne droge „amfetamin“, koja je skrivana u koverte i putem redovne pošte dostavljana u .
U toku su pretresi objekata na tri lokacije na području Zenice. Do sada je otkrivena i privremeno oduzeta određena količina praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „amfetamin“, „speed“ i „ekstazi“, digitalna vaga, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a ZDK.
Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predate nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Related posts