Dvadeset godina od bitke na Košarama, junaci žive večno

182
Booking.com

Dve decenije od početka bitke na Košarama, jednoj od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga, navršava se danas. Premijera dokumentarno-igranog filma “Ratne priče sa Košara” održana je večeras u Domu garde, a prisustvovali su, pored predstavnika Vlade Srbije, borci sa Košara i njihove porodice. …

Borba na Košarama je počela na današnji dan pre 20 godina, a film u 105 minuta prikazuje bitku koja je bila presudna za sprečavanje upada albanskih terorista u SRJ i koja je sprečila kopnenu operaciju NATO snaga.

Film je snimljen u koprodukciji RTS-a, Ministarstva odbrane – vojno filmskog centra Zastava film, a pre početka projekcije glumac Nenad Jezdić je podsetio na hronologiju bitke koja je trajala do potpisivanja Kumanovskog sporazuma, a u kojoj je poginulo 108 pripadnika vojske Jugoslavije, među kojima 50 mladića na odsluženju vojnog roka.”Ta bitka je bila simbol odbrane državne i otadžbine. To je bila jedna od težih borbi u novijoj istoriji. Počela je na veliki petak 9. aprila 1999. godine i definisala je hronologiju rata 1999. godine. Vojska SRJ sprečila je snage OVK koje su krenule u kopnenu ofanzivu preko Prokletija i Košara i da je njihov proboj uspeo sudbina našeg naroda bi bila drugačija”, rekao je Jezdić.

Uoči početka projekcije ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je ponosan što je zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učestvovao u snimanju filma, te konstatovao da se ljudima koji su se borili nikad ne možemo odužiti.

“20 godina je prošlo i samo treba da osećamo stid što ovo što večeras radimo nije urađeno pre 20 godina i što smo dopustili da decenijama ćutimo o ovako velikim i hrabrim ljudima i da se stidimo onih kojih niko na svetu ne bi mogao da se stidi”, rekao je Vulin za RTS.

Košare da se nezaboravi

Publiée par Slobodan Pale Papic sur Dimanche 9 avril 2017

Osim Vulina, premijeri su prisustvovali ministar rada Zoran Đorđević, načelnih Generalštaba Milan Mojsilović i predstavnici diplomatskog kora.

Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

“Na Košarama je stradao i 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi. Mnogi od preživelih su zbog stresa izgubili mentalni kapacitet da privređuju i obezbeđuju egzistenciju”, rekao je za pukovnik Ljubinko Đurković – komandant odbrane Košara.

Đurković je podsetio da se 1.500 pripadnika vojske SRJ suprotstavilo nadmoćnijoj formaciji terorističke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira.

“U njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi. Drugi ešalon činila je ‘atlantska brigada’ dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci, pripadnici Legije stranca. Imali su helikoptere “Apač”, oklopni bataljon, artiljerijsku raketnu diviziju, bacače raketa …”, rekao je penzionisani pukovnik i dodao “to su bile snage koje su napadale Košare koje smo branili”.

Kako je naveo, borba je počela na veliki petak 1999. godine, a kopneni napad na SRJ lično je najavio predsednik SAD Bil Klinton.

Đurković je dodao da se država skromno odužila borcima i porodicama poginulih vojnika.

“Obećavano je da će se sve urediti Zakonom, koji je u pripremi, da ćemo dobiti spomenik. Očekujemo ga za Dan heroja Košara 14. juna”, rekao je on.

Jedan od boraca sa Kosova i Metohije Nenad Mihailović rekao je da bi za sve učesnike bitke na Košarama i Paštriku najznačajnije bilo da država donese Zakon, koji bi im regulisao status i olakšao egzistenciju, kao što su to učinile i sve zemlje i okruženju.

“Voleli bismo da nas se ne sete samo za godišnjice…. Preživeli smo pakao, kasetne bombe, stradanja i smrt … i ponovo bismo učini isto jer je to naša zemlja,” rekao je taj odlikovani ratni heroj za Tanjug.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je da je borba oko Košara zaustavila ambiciju albanskih snaga da prodru u velikom stilu na KiM.

“Komandiri vodova i četa učinili su pravu stvar. Pripadnici 53. graničnog bataljona, 125 motorizovane brigade i druge jedinice primili su veliki udarac ali su zaustavili albanske snage”, kazao je Radić za Tanjug.

Radić je dodao da je činjenica da je u ratnom haosu veliki efekat postignut radom ljudi na taktičkim dužnostima, nikako ne onih sa višim činom:

“Niko od njih ne može sebi pripisati zasluge, to su učinili obični vojnici, borci i strarešine taktičkih jedinica, oni su uradili sjajan posao, i sprečili albanski prodor”.

Vezane objave