Turski predsednik Redžep Tajip optužen je u Švedskoj za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Tužbu je podiglo petoro švedskih poslanika zbog, kako je navedeno, uloge turskog predsednika u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata 2015. godine. Ovo je prva tužba protiv predsednika Turske podignuta u Švedskoj. Pored Erdogana, presudom je obuhvaćeno i još nekoliko turskih zvaničnika i ministara, među kojima i premijer Binali Jildirim.

– Svako ko namerno uništi, delimično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid – stoji u tužbi.

Sada je na državnom tužiocu da odluči da li će pokrenuti istragu po optužbi ili ne. Ukoliko to uradi, Švedska bi mogla da izda nalog za Erdoganovo hapšenje.

Poslanik Anika Lilemets izjavila je da podnosioci tužbe od suda traže da se kazni njegovih zločina protiv čovečnosti i genocida. Njen kolega iz Partije zelenih, Karl Šliter, izjavio je da se nada da će i druge evropske zemlje razmotritri slične tužbe.

– Ako bude sprečen da se utiče na evropske zemlje onako kako želi, nadam se da će to uticati na njegovu politiku – je Šliter.

U Švedskoj je 2014. donet zakon kojim su državnim sudovima data ovlašćenja u svim slučajevima protiv čovečnosti bez obzira gde se zločin dogodio.

U martu ove godine, kancelarija za ljudska prava UN objavila je izveštaj u kome se navodi da su u periodu od jula 2015. godine do decembra 2016. godine na jugoistoku Turske počinjena masovna uništavanja, ubistva i brojna druga kršenja ljudskih prava. Oružni sukob Kurda i turske vojske traje od 1984. godine.

Procenjuje se da je od početka sukoba do danas poginulo više od 40.000 ljudi. Kurdi zahtevaju autonomiju, dok Erdoganova vlast smatra kurdsku Radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom.

(Blic)

Vezane objave