Predstavnici srpskih stranaka koje su osvojile mesta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, počele su dogovor o formiranju o formiranju velike srpske koalicije koja bi tako dobila mogućnost da blokira sve odluke koje bi mogle da loše po Republiku Srpsku, pišu današnje “Večernje novosti”.

Predstavnici srpskih stranaka koje su osvojile mesta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, počele su dogovor o formiranju o formiranju velike srpske koalicije koja bi tako dobila mogućnost da blokira sve odluke koje bi mogle da loše po Republiku Srpsku, pišu današnje “Večernje novosti”.Ustav BiH je ostavio mogućnost da poslanici iz Srpske mogu da zaustave određene odluke Skupštine BiH zbog zaštite entitestskih interesa. Za takvu meru potreba je podrška dve trećine poslanika iz srpskog entiteta.

Zato je, da bi se ostvarila ideja o patriotskom bloku u Sarajevu, potrebno je da se vladajućoj koaliciji iz RS, na čijem je čelu novoizabrani član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a koju čine SDSN, DNS i SP, i zajedno imaju osam poslanika, priključe još najmanje dva poslanika.

SDS ima tri poslanika u državnom parlamentu, a PDP dva.

Zasada je Obren Petrović, gradonačenik Doboja i član SDS, poručio da je spreman na saradnju u Skupštini BiH u korist Republike Srpske. Druga dva poslanika SDS još je nisu javno izjasnili o toj ideji, pišu “Novosti”.