Korona 5

Glavni nemački epidemiolog uputio je otvoreno pismo u kom traži od tehnoloških giganata da zaustave širenje laži o virusu . Njegovo pismo podržalo je više od sto lekara, negovateljica i zdravstvenih stručnjaka.

„Za spasavanje života i vraćanje poverenja u lečenje zasnovano na naučnim saznanjima, neophodno je da tehnološki giganti prestanu da raspiruju laži, izvitoperene informacije i fantazije, koje nas sve dovode u opasnost“, pišu autori, misleći na Fejsbuk, Tviter, Gugl i druge, prenosi Kurir.

Kako prenosi merkur.de, pozivajući se na pismo objavljeno u „Njujork tajmsu“, tehnološke kompanije imaju „ veliki uticaj“, te su odgovorni za „suzbijanje smrtonosnog širenja lažnih informacija, kako bi sprečili da društvene mreže učine naše društvo još bolesnijim“.

„Tehnološki giganti moraju da stanu na put daljem širenju laži, izvitoperenih informacija i fantazija“, zdravstveni radnici.Kako se navodi, povod za objavljivanje pisma je aktuelna pandemija virusa korona, u kojoj se lažne informacije poput one da je kokain lek protiv virusa ili da je kovid-19 razvijen kao biološko , brže šire od samog virusa.

Reč je, , samo o „delu globalnog problema“, budući da se na društvenim mrežama u načelu hvale pogrešni lekovi i objavljuju postovi sa ciljem da se „ljudi odvrate od vakcinacije i delotvorne terapije“.

Mada tehnološke kompanije nastoje da reaguju tako što brišu postove, njihovi napori „ni približno nisu dovoljni“, navodi se u pismu. One ne samo da platformama olakšavaju širenje, već na tome i zarađuju.

Related posts