20200314114127 588841

Prva vanredna sjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite Goražde rezultirala je nizom naredbi u cilju prevencije širenja koronavirusa.

Komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite Edita Velić, naglašava da je, osim dezinfekcije koja je naložena u svim javnim ustanovama i preduzećima te privrednim subjektima, od sutra ograničen rad ugostiteljskih objekata, trgovinskih radnji, benzinskih pumpi na području BPK.

„ Do daljnjeg se ograničava rad ugostiteljskih objekata do 18 sati, izuzev i motela koji pružaju i ishranu svojim gostima. Takođe do daljnjeg se ograničava rad tržnih centara i trgovinskih radnji do 20 sati, kao i radno vrijeme beznzinskih pumpi na području BPK do 20 sati, izuzev točenja goriva koje je moguće i nakon tog vremena“ – pojasnila je Velić.

Naredbom kantonalnog štaba Civilne zaštite, do daljnjeg se zabranjuje rad dječijih igraonica, sportskih kladionica, kazina kao i služenje nargila u ugostiteljskim objektima.

„Naređuje se strogo poštivanje naredbi o samoizolaciji licima stavljenim pod zdravstveni nadzor na području BPK Goražde. Uprava policije MUP-a BPK naloženo je da po prijavi građana ili sopstvenim saznanjima vrše provjere lica koja su stavljena pod zdravstveni nazdor rješenjima sanitarnog inspektora, te o tome sačine službenu zabilješku i u slučaju nepoštivanja o tome obavijeste Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove“ – dodala je Velić.

Između ostalog, naoložena je dezinfekcija dječijih i školskih igrališta te zabranjene sve grupe sportsko-rekreativne aktivnosti koje uključuju fitnes, bazene, kuglane, teretane i slično, do daljnjeg kao i svako javno okupljanje.

Kantonalni štab Civilne zaštite naredio je svim organima uprave, privrednim subjektima i ustanovama da poduzmu neophodne mjere zaštite svojih uposlenika u cilju prevencije prijenosa i širenja zaraze. Stanovništvu na području BPK goražde data je preporuka da kretanja i socijalne kontakte reduciraju samo na neophodne.

Vezane objave