Topljenje snijega i nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnim padavinama izazvali su poplave i pokretanje klizišta širom BiH. Mještane gornjevakufskog sela Borova Ravan jutros je probudilo rušenje kuće koju je uzorkovalo klizište, a još jedna kuća je oštećena.

Na svu sreću, u srušenoj kući vlasnika Nuhreta Skehe nije bilo nikoga, dok u oštećenoj živi Remzija Skeho i njen sin. Pošto je kuća oštećena u tolikoj mjeri da više nije moguće stanovati u njoj, porodica je izmještena kod rodbine. Civilna zaštita je na terenu i trenutno pripremaju evakuaciju još dvije porodice, prenosi Avaz.

– Mi smo na terenu, očistili smo put koji je bio zatrpan na dva mjesta, te evakuisali porodicu Remzije Skeho, trenutno pripremamo evakuaciju još dvije porodice. Nismo sigurni gdje ćemo ih smjestiti, da li kod rodbine ili u lokalnu školu, ali moraju hitno izaći iz kuća. Klizište je i dalje aktivno, polako se pomjera, nadamo se da neće biti žrtava – nam je Rasim Bilkan, pripadnik Civilne zaštite općine Gornji Vakuf/Uskoplje.

Kiša koja ne prestaje padati izazvala je probleme u zeničkih naselja, a samo u Tetovu ugroženo je 40 objekata.

⁃ Ovdje je katastrofa, ugroženo je minimalno 40 objekata. Nažalost, u petom mjesecu prošle godine smo podnijeli zahtjev “Arcelor Mittalu” da očisti glavni kolektor. Međutim, nisu i došlo je do njegovog začepljenja i ovdje je haos – govori Samir Kubat, predsjednik Mjesne zajednice Tetovo.

Prema zvaničnim informacijama i posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, rijeka Bosna u 9 sati bila je bez izlijevanja na području Zeničko-dobojskog kantona.

– Vjetar nije nanio veće štete. Najviše poziva odnosi se na opštinu Zenica, u više naselja začepljeni su odvodi i seoski potoci koji su se počeli izlijevati iz svojih korita i prijete kućama. CZ grada Zenice je na terenu. U ostalim općinama stanje bez intervencija – navodi se u izvještaju Civilne zaštite ZDK

Alarmantna situacija je i u Bistričaku kod Zenice. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.

Urušavanje pomoćnog mosta na putnom pravcu -Novi TravnikVideo: Danas

Publiée par Bugojno Danas sur Dimanche 3 février 2019

Saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Novi Travnik – jer je nabujali Vrbas noćas odnio pomoćni pontonski most, koji služi za odvijanje saobraćaja pored Vrbaskog mosta u izgradnji.

Spomenuti privremeni most spaja dvije obale Vrbasa i služi za privremeno odvijanje saobraćaja na putu Bugojno – Novi Travnik.

Obilne padavine i snijeg koji se topi doveli su do porasta nivoa rijeka i u Kiseljaku. Trenutno je u centru grada akcija čišćenja brane koja je začepila, a na terenu su i vatrogasci. Rijeke i potoci izlili su se na puteve u naseljima Brestovsko, Jehovac, Gromiljak, Višnjica polje, ali i na dijelovima u užem centru Kiseljaka.

Nakon otapanja snijega i obilne kiše izlila se rijeka Pliva na području opštine Jezero (RS).

Uništeni automobili u Zavidovićima

Olujno nevrijeme koje je u noći sa subote na nedjelju zahvatilo veći dio zemlje napravilo je štete i na području opštine Zavidovići.

U samom gradskom jezgru vjetar je oborio nekoliko stabala, koja su uklonili komunalci. Na gradskim ulicama je bilo dosta čvrstog materijala koje je nanio vjetar.

Vezane objave