ARILJE – Grad veličine oraha, ponegde i jajeta desetkovao je u petak kasno popodne malinjake u više ariljskih sela. U nevremenu koje je trajalo 20-tak minuta najgore su stradali Mirosaljci, Trešnjevica, Cerova, Latvica, Dragojevac.

– Naišao je oblak, vetar, odjednom je usuo suv grad… Padao je destak-petnaest minuta, radila je protivgradna zaštita ali, sve džaba… Jutros sam u malinjaku, mnogo je izlomljenih lastara, mnogo prelomljenih, mnogo izubijanih. U malinjaku od 65 ari šteta je u ovom trenutku sigurno 30 posto, odnosno, zbog ovog udara grada imaću tridestak posto manji rod – kaže Milija Milekić iz sela Cerova. U delu ka Mirosaljcima padala su parčad grada i veličine jajeta. Sreća pa je grad bio redak, inače, bila bi katastrofa. U malinjaku koji imam u polju, blizu Arilja šteta je od 30 do 40 posto, dok je veći malinjak, površine više od hektara, koji u brdu, malo dalje, oblak srećom mimoišao – kaže proizvođač Dragiša Terzić.

On je, dodaje, osigurao svoje malinjake pa ga je jučerašnje nevreme manje zabrinulo. – Osigurao sam 40 tona roda maline od mraza, grada i snega na 17.000 dinara po toni, a samo osiguranje od grada je 7.000 dinara po toni. Problem je međutim, što se malo proizvođača odlučuje na ovaj korak. U Arilju i okolini jedva da je osigurano 15 posto malinjaka – kaže Terzić.

Jak grad i štete na malinjacima su zabrinule proizvođače jer malinjaci u ovo doba godine, više od mesec dana pred berbu ne izgledaju dobro. – Prošle godine bila je velika suša, lastari nisu dovoljno odrasli, imamo problema i sa kvalitetom preparata koje primenjujemo… Ono što bi nas moglo izvući ove godine jesta da u Poljskoj bude slabiji rod, a skoro sam gledao snimke iz Poljske u kojima se vidi i 20 centimetara leda u njihovim malinjacima – kaže Milan Radojičić iz Trešnjevice.

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Zoran Šaponjić)

Vezane objave