2108271 2108131 Noz3 Edit Ff

Nebojša Spasojević (42) prerezao je sebi grkljan nasred ulice nakon što je u supermarketu imao nesporazum s kasirkom o plaćanju slatkiša koje je stavio u korpu

Nebojša Spasojević (42) iz Kragujevca ubio se juče oko 9.30 ispred jedne

prodavnice u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u centru Kragujevca, i to naočigled šokiranih policajaca i prolaznika!

Samoubistvo Spasojevića uznemirilo je građane, a deo javnosti ostao je zaprepašćen hladnokrvnošću prolaznika, koji su prolazili pored Spasojevićevog tela i okretali glavu. Dr Ivica Mladenović, psihijatar i psihoterapeut, kaže da vrlo zabrinjava ovakvo ponašanje, kao i nedostatak osećaja i empatije. – Ovakvo ponašanje je verovatno posledica opšte apatije, besciljnosti i generalnog nezadovoljstva kod našeg naroda koji je prouzrokavan velikim stresom kojim smo izloženi. Taj stres doveo je i do dubokog gubitka empatije. Takođe, nama je nametnut i pristup sa Zapada, koji nije karakterističan za naš narod, a koji se ogleda u devizi „gledaj svoja posla“ – objašnjava Mladenović.

S druge strane, socijalni psiholog Vesna Tomić ne veruje da nesrećnom muškarcu niko nije ukazao pomoć zbog toga što smo kao narod postali bezosećajni, već ona smatra da je glavni razlog to što se ljudi, kad vide tako jezivu scenu, skamene i prisutan je veliki strah.

– Kod sugrađana koji su videli jezivu scenu je verovatno prisutan strah jer ne znaju šta se desilo, da li ga je neko drugi povredio, kao i da li su i oni ugroženi – smatra Tomićeva.

R. K.