Granica Prelaz Vardiste Rekonstrukcija1 Foto Uio Ras Srbija

Odluka Savjeta ministar BiH da se od 1. juna djelomično otvore granice Bosne i Hercegovine unijela je dosta zabune u javnost, a ko može preći granicu te za koga zabrana i dalje vrijedi pojasnila je portparolka Granične policije BiH Franka Vican.
U razgovoru za Fenu Vican je kazala kako je ulazak u BiH, saglasno odluci Savjeta ministara BiH, dopušten državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući sa pasošom ili ličnom kartom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja.

Izmjenom odluke Savjeta ministara, od 2. juna, ulazak u BiH odobren je i maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine, kao i strancu čiji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Mjera zabrane ulaska u BiH ne odnose se ni na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u drumskom saobraćaju , kao i posade i kabinskog osoblja aviona čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina. U slučaju međunarodnog tranzita prijevoza robe drumskim saobraćajem , boravak posade teretnog vozila u Bosni i Hercegovini ograničava se na najviše 12 sati, pojasnila je Vican.

Ulazak stranaca

Podsjetila je da su otvoreni i granični prijelazi na aerodromima u BiH gdje će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.

Odluka o zabrani ulaska u BiH od ranije se ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da su se obavezni pridržavati i poštivati svih uputa i naredbi mjerodavnih tijela Bosne i Hercegovine.

Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske knjižice Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, potrebno je posjedovati i predočiti odgovarajuću važeći pasoš, dok je izlaz iz BiH dozvoljen.

Postoji još niz iznimki na koje se ne odnosi zabrana ulaska u BiH, a to su zdravstveni radnici koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, zatim osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, službe i timove Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, pripadnici štaba NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom transportu , čelnici država i članovi njihovih obavještajaca čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

U BiH mogu ući i stranci koji su u tranzitu radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, kao i stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdanu od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Test na koronu

Savjet ministara BiH, ns za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i porodicama umrlih radi prisutnosti na sahrani, uz ispunjavanje određenih uslova.

Stranci koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze zbog poslovnih obaveza moraju posjedovati poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Što se tiče sahrane, u Bosni i Hercegovini mogu ući stranci, članovi uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi odlaska na pogreb ili sahranu, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom, pojasnila je Vican.