Booking.com

Epidemija virusa gripa vlada u svim zemljama u okruženju, a u Institutu za javno zdravlje Batut kažu da epidemije u nema i da je, najverovatnije, neće ni biti do kraja sezone

Epidemiolog Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je u Srbiji, kao i u regionu, u cirkulaciji virus tipa A, ali da je u našoj zemlji vakcinacija odrađena pravovremeno, stanovništvo je zaštićeno, te nije bilo epidemije.

Ona za Tanjug pojašnjava da je odziv na vakcinaciju najbolji u poslednjih deset i da je to razlog zašto Srbiju nije zadesio scenario zemalja iz regiona.

U Hrvatskoj je epidemija do sada odnela 45 života, Republici Srpskoj 16, Crnoj Gori pet.

To što je u regionu grip odneo mnogo života, Kisić Tepavčević objašnjava da najverovatnije imunizacija nije urađena na vreme, a da su više od 95 odsto umrlih hronični bolesnici.

– Hronični bolesnici su skloniji da imaju i bakterijske superinfekcije što može da dovede do smrtnog ishoda. Napominjem, kod nas je ta grupa zaštićena na vreme, što je upravo razlog zašto nemamo toliko smrtnih slučajeva – kaže epidemiolog.

Sezona gripa se sada nalazi na svom vrhuncu, što je očekivano za ovaj period godine. Od početka ove sezone do danas u je prijavljeno 68.516 oboljenja sličnih gripu, a četiri osobe preminule su od ovog virusa, kažu u Batutu.

Virus tipa A na teritoriji naše zemlje prisutan je od kraja decembra prošle godine. Ovaj virus se lagano širi, putem vazduha, direktnim i indirektnim kontaktom.

Vezane objave