765 430 A01d9e3c1f50d65b5067e033b81892dd

Zbog guste magle i smoga, otkazani su svi letovi sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu. Kako se navodi na stranici sarajevskog aerodroma, letovi iz Istanbula i Berlina nisu sletjeli u Sarajevo, a pored toga je otkazano i slijetanje letova iz Budimpešte, Minhena, Beograda, Beča, Rijada i Zagreba.

Podsjetimo, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo danas predlaže Vladi KS da zadrži na snazi drugu epizodu „Upozorenje“ u svim zonama iz pomenutog plana.

Iako su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u vazduhu na području Kantona Sarajevo juče zabilježili prekoračenje koncentracije za PM10 na automatskoj stanici Vijećnica od 337 µg/m3, a što je dostignut prag za predlaganje proglašenja treće epizode „Uzbuna“ – 300 µg/m3, ovo stručno tijelo, zbog činjenica da ostale stanice nisu pokazale prekoračenja za proglašenje pomenute epizode, kao i da od jutros svi analizatori bilježe značajno smanjenje izmjerenih koncentracija PM10, predlaže zadržavanje prethodno proglašene epizode „Upozorenje“.

Dodatni razlog pronalaze i u činjenici da se, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, sa padavinama i slabim vjetrom.

Sarajevo je ovog vikenda bilo među deset najzagađenijih gradova svijeta, prema podacima stranice Air Visual.

(N1)

Related posts