Booking.com

Sudsko veće Haškog tribunala danas je povuklo oznaku tajnosti s međunarodnih poternica raspisanih za troje srpskih radikala – Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.U saopštenju sudskog veća ukazano je da iako je više puta Srbija upozorena da mora da ih uhapsi i izruči Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno.

Zbog toga je sudsko veće skinulo oznaku tajnosti sa međunarodnog naloga za Jova Ostojića i objavilo redigovane verzije međunarodnih naloga za Petra Jojića i Vjerice Radete.

Radeta: Hag me uopšte ne zanima

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, kaže za “Blic” da je apsolutno ne zanima Haški tribunal, šta se tamo dešava, niti šta oni rade.

– Što se mene tiče, ta priča je završena pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Beogradu – izjavila je Radeta za “Blic” upitana da prokomentariše najnovije saopštenje sudskog veća Tribunala u Hagu o skidanju tajnosti sa međunarodnih poternica.

Tribunal je letos od tražio da pod hitno promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za i izručenje pomenutih radikala.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i radikala.

Viši sud je naime zaključio da pravna obaveza Republike da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Sešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

(Tanjug/Blic)

Vezane objave