Booking.com

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ su na području Sarajeva uhapsili i priveli više lica u okviru dvije akcije koje se odnose na borbu protiv međunarodne trgovine ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Aktivnosti se sprovode na području BiH, Srbije, NJemačke i Austrije, a u Srbiji su uhapšene tri osumnjična.

Prikupljeni su dokazi da je grupa osumnjičenih iz BiH i Srbije iskorištavala, uglavnom, mlađe djevojke iz BiH, Srbije i Ukrajine za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i NJemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili krivična djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine, a do sada je identifikovan veći broj žrtava državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i djevojaka mlađih od
22 godine.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su na ovaj ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada evra.

Predmeti su rezultat višemjesečne međunarodne istrage na otkrivanju i procesuiranju osumnjičenih za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

Osumnjičeni u okviru akcija “Tvins” i “Pismo” će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima.

Vezane objave