Screenshot 2020 05 02 Zašto Je Klinički Centar U Banjoj Luci Postao Jedan Od Najvećih Klastera

Hercegovačko žarište virusa je u Gacku. Danas pet novih slučajeva zaraze i to sve članovi jedne gatačke porodice. Tamošnji medicinari kažu da epidemiološku situaciju drže pod kontrolom, ipak ih su ih jutrošnji rezultati iznenadili.
“Od 12 testiranih mi smo dobili da je pet pozitivo, tu je upitanju jedna porodica a danas ćemo izvršiti testiranje njihovih kontakata”, kaže Srđan Kravić, doktor u gatačkom Domu zdravlja.

Kontakti oboljelih danas su samo stizali u gatački trijažni centar. U toku je testirano 22 Gačana, 16 kontakata i 6 zdravstvenih radnika tamošnjeg Doma zdravlja. U Gacku su postojala tri klastera, onaj u RiTE je skoro ugašen a aktivna su dva u dvije gatačke porodice. Većina zaraženih je u trebinjskoj Bolnici.

Prema posljednjim epidemiološkim podacima samo na području opštine Gacko do sada je od virusa korona oboljelo 19 . Nažalost prije dana starija ženska osoba iz Gacka u trebinjskoj Bolnici izgubila je bitku sa COVID 19.

Malo je Gačana da su danas izašli vani, ulice ove hercegovačke opštine skoro pa puste. Malobrojni koje smo sreli kažu da nije svejedno i da se pridržavaju donesenih mjera.

– Plašite i se korone? Pa ne da se plašim ali poštujem sve mjere i naše i svjetske, koje stručne i naučne organizacije preporučuju.

– Očekujemo da se okonča ova korona i nadam se da iz Gacka neće biti stradalnika mnogo kao u drugim sredinama.

– Jel se pridržavate mjera? Obavezno, sve slušam, Bogu božije, ćesaru ćesarevo ma sve slušam.

Kako su rekli na trebinjskom COVID odjeljenju trenutno je 9 pacijenata. Jedan pacijent je sa teškom kliničkom slikom dok su ostali u srednje-teškom kliničkom stanju. Na ovom odjeljenju je i 9 pacijenata koji imaju simptome i čekaju nalaz na korona virus. Od početka je u istočnoj Hercegovini registrovano 60 pozitivnih na ovaj virus, najviše u Trebinju 22, u Nevesinju 18, Gacku 19 i jedan u Bileći. Većina njih se izborila sa korona virusom.

Related posts