Proboj Koridora

Akcija „Koridor“ definisala je obrise Republike Srpske i zbog toga je njena godišnjica važan datum u istoriji srpskog naroda kao jedan od najvažnijih događaja nacionalnog oslobođenja, poruka je sa obilježavanje godišnjice proboja koridora života. Važno je, kaže srpski član Predsjedništva , da se Srbi okupljaju na Dugoj Njivi kod Modriče, sjećaju poginulih boraca i hrabre odluke o proboju koju je, u međunarodnih sankcija, donijelo tadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske i njene vojske.

“Datum koji je definisao nacionalno oslobođenje i državne obrise Republike Srpske. Činjenica je da je uspostavljen koridor na ovom mjestu, integrisao zapadni i istočni dio RS i činjenica je da nikada nije bio prekinut u toku rata, mada su bili mnogi ataci da se ide upravo da se prekine ta osnovna žila kucavica između Banjaluke, odnosno Krajine, istočnog dijela Republike Srpske i dalje prema ”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva .

Probojem koridora prekinuta je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko milion i po stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom. Moral boraca bio je na visokom nivou. Bitka nazvana je i „Bitkom za koridor života“. Jedna je od najvećih i najhumanijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

kada se uzme da su nam djeca, naši anđeli, počeli da umiru jer imamo nedostatak kisika u Kliničkom centru onda je taj moral na tolikom nivou da je u samom startu ova akcija bila osuđena na pobjedu, na uspjeh. Nažalost, u toj akciji je 413 boraca dalo svoje živote”, kaže Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

“Naša je obaveza da obilježavamo ovaj datum, slavimo pobjedu i da se prisjećamo naših poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u ovoj bici”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U pomen na poginule srpske borce u vojnoj operaciji “Koridor 92”, koja je trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine, služen je parastos i položeni su vijenci na spomen obilježje. Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Vezane objave