Hoće li se gasiti pojedini domovi zdravlja u Srpskoj?

433
Booking.com

Do marta naredne godine svi Domovi zdravlja moraju na trezor lokalnih zajednica, a taj dan sa pomiješanim osjećanjima dočekuje direktor Fonda zdravstvenog osiguranja. Iz sadašnje fotelje Darko Tomaš raduje se reformama, jer će od sada opštinama doznačavati samo onoliko novca koliko je potrebno za liječenje pacijenata. Zato će lokalne same morati da pronađu sredstva za svakog suvišnog radnika.

Ta nevolja i njega samog čeka u fotelji načelnika opštine Prnjavor u koju sjeda za manje od mjesec dana. Sadašnji načelnik već je smanjio plate, a on će morati i broj zaposlenih.

“Prema standardima Fonda zdravstvenog osiguranja u Opštini Prnjavor u Domu zdravlja da radi 120-130 ljudi, a tamo ih ima mnogo više i sigurno je da je to povećanje broja ljudi doprinijelo da se naprave veća dugovanja. [Hoće li biti otpuštanja?] Sigurno da hoće”, je Darko Tomaš, direktor FZO i novoizabrani načelnik opštine Prnjavor.

Tih briga nema načelnik opštine Čelinac. Kaže da u buždetu ima novca, a Dom zdravlja dobro posluje pa će prelazak na trezor omogućiti čak i da se izdvoje dodatne pare za bolju zdravstvenu zaštitu.

“Imamo stabilnu instituciju i mislim da prelazak na trezor neće stvarati nikakav problem i budžetu, a i samoj organizaciji zdravstvene zaštite. Šta više, ja mislim da to može biti i pozitivno”, smatra Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac.

Zbog različitog stanja po lokalnim zajednicama prava konfuzija vlada i u Savezu opština i gradova. Predsjednik Mićo Mićić kaže da Savez nije mogao postići jedinstven stav i dostaviti ga Vladi. Brojni su načelnici protiv trezorskog sistema, ali on nije jedan od njih. Bijeljinski Dom zdravlja dobro stoji iako ga vodi njegov ljuti protivnik.

“Nije to bijeljinski, bez obzira što mi je ovaj bio protivkandidat. Vi znate da je Zvornik uvijek bio u problemu, uvijek ima veliki minus, zatim i tako dalje. Zato je bio negativan stav kod nekih opština, nije to slučaj sa Bijeljinom, ali sa nekim opštinama jeste i zato nismo mogli donijeti zajednički stav”, izjavio je Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova.

Nakon ubjedljive izborne pobjede na prvim mukama su gradonačelnici Banjaluke i Zvornika, pa o ovom problemu još ne žele da govore. Zato je sve na papir bacio ministar finansija. Zoran Tegeltija kaže da broj zaposlenih po domovima zdravlja mora odgovarati broju stanovnika i veličini lokalne zajednice. Uvjerava da neće doći do gašenja pojedinih domova, iako neki načelnici od toga strahuju.

“Nije uopšte kao predmet rasprave bilo postojanje bilo kojeg doma zdravlja, ali će vjerovatno tema biti organizacija i veličine domova zdravlja. Neki domovi zdravlja imaju veliki, preveliki broj takozvanog nemedicinskog osoblja koje značajno ugrožava funkcionisanje tih domova zdravlja”, kazao je Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS.

Bez obzira na to, otpuštanja radnika sigurno neće biti koliko god oni bili suvišni, saopštio je ranije ministar finansija. Kaže da do smanjenja broja zaposlenih može doći samo prirodnim odlivom.

Vezane objave