W873

Šef Kriznog štaba Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Davor Božinović najavio je da će Hrvatska najvjerovatnije sutra proglasiti karantin na području cijele države koji će trajati 30 dana.

Ministar Božinović je za RTL kako će mali granični prijelazi sa Slovenijom biti zatvoreni od ponoći.

– EU na najvišem nivou Evropskog vijeća ima sastanak na kojem će razmatrati i pitanje zatvaranja granica. Siguran sam da će EU naći načina kako da se ekonomski tokovi zadrže. To su konvoji, ali pitanje je jesu li oni potrebni. Što se tiče ljudi, tu će sigurno biti određenih restrikcija, posebno prema ljudima koji nisu u članicama EU – istakao je Božinović.

Kada je riječ o granici Hrvatske s BiH, Božinović kaže da je tu promet de facto stao.

– Osim tranzita kroz Hrvatsku ni tu nema baš prometa – je Božinović za RTL.
Mjere sutra ili u četvrtak

Na pitanje kada se zatvaraju ugostiteljski objekti, ministar je da će mjere početi sutra tokom dana ili četvrtak.

– To je nešto što ćemo sutra prezentirati, dao ih je i premijer na sjednici Vlade. Mi pokušavamo naći popratna rješenja, zaštiti i radna mjesta. Sve se to komplementarno radi. Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo sjednicu Štaba, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno – je Božinović dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana.
Ugostiteljski objekti

Istakao je kako se nada da će nove mjere pomoći da se koronavirus ne širi.

Vrtići i škole za prvu ruku zatvoreni su na dvije sedmice u Hrvatskoj, novim mjerama mogli bi biti obuhvaćeni i ugostiteljski objekti.

– Sve te mjere donosimo u datom trenutku za određeno razdoblje, ali uvijek te aktivnosti, uključujući i školske možemo nastaviti. U trenutku kad se donosila odluka za škole, donijela se za određeno razdoblje. Sutra ćemo donijeti ove mjere za 30 dana – je Božinović.

Vezane objave