Hrvatska je u cijelosti narandžasta na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak.

Promjena je to nagore jer na prošlosedmičnoj karti dio Hrvatske bio u zelenom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Na prošlosedmičnoj karti u narandžastom je bilo gotovo dvije trećina Hrvatske, Grad Zagreb, sve obalne županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke. U zelenom je tada bilo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom.

Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narandžastom.

Austrija i Slovenija su narandžaste, a crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narandžast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta.

U Skandinaviji su Norveška i Finska su narandžaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija u narančastom.

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunija koje su u potpunosti zelene. Rumuniji susjedna Bugarska je u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na koronavirus od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Vezane objave