Screenshot 2020 05 03 Svi Koji žele Ući U Hrvatsku Moraju Biti Testirani Na Koronavirus, Test Ne Smije Biti Stariji Od 24 S[...]
Booking.com

Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tokom poslednja dva dana pokušali da uđu u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrepljen dokumentacijom, vraćeni su sa u svoju zemlju, piše „Jutarnji list“.

To je, kako se navodi, rezultat pooštravanja mera na graničnim prelazima sa Srbijom i , s kojima je povezana većina novoobolelih u u poslednjih nedelju dana.

Za „Jutarnji list“ to je potvrdio ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović, koji je da su pojačane kontrole na tim granicama i da se striktno kontrolišu propisane mere.

„Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo sprovoditi intenzivnije kontrole. Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju“, je Božinović.

On je naglasio da Hrvatska prema i nikad nije u potpunosti otvorila kao što je to učinila prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema i zasad se još ne razmišlja.

I dalje su na snazi mere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske može ući samo u izuzetnim situacijama i putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u , ako imaju neki drugi neodložni lični razlog (odlazak na sahranu) ili ako imaju poslovni razlog ili je njihov dolazak u ekonomskom interesu Hrvatske u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje, prenosi Tanjug.

Vezane objave